Strømforsyning fra laser - Elektronikknett
powerlight

Strømforsyning fra laser

Mindre basestasjoner for fortetting i byer behøver ikke nødvendigvis kobles til strømnettet. I stedet kan de drives av sterkt laserlys. Ericsson har demonstrert teknologien sammen med American Powerlight Technologies.

Så det er sagt, det vil ikke regne stekte spurver selv om lyset er på flere hundre watt. Laserstrålen er omgitt av et beskyttende «lysrør» med et lavere energiinnhold som fungerer som en beskyttelse. Når noe kommer inn i det omkringliggende røret, slår strømforsyningen seg automatisk av, og på igjen når utsikten er klar igjen.

For at basestasjonen fortsatt skal fungere under avbruddet, har den et batteri.

Teknologien kan gjøre det lettere når operatører ønsker å fortette mobilnett i store byer, men kan også brukes når de ønsker å styrke nettverkene før store hendelser eller ønsker å sette opp midlertidige nettverk for nødoperasjoner etter naturkatastrofer.

Demonstrasjonen ble holdt i Seattle med Ericssons 5m Streetmacro 6701 radioenhet i millimeterbølge-området. Den ble drevet av Powerlights laserteknologi som gir hundrevis av watt i noen hundre meters avstand.

På sikt skal laserlenken kunne gi flere kilowatt over lengre avstander.

Imidlertid er det ikke sagt noe om når det er klart for kommersialiering.

Pressemelding med video fra demonstrasjonen finner du her. (ekstern lenke)

Kommentarer