Skal gjøre det billig å bygge private 5G-nettverk - Elektronikknett
iot-illustrasjon

Skal gjøre det billig å bygge private 5G-nettverk

Nordic er en viktig bidragsyter til den nye ETSI DECT-2020 New Radio (NR)-standarden som gjør det mulig å bygge egne, rimelige private mesh-nettverk.

Standarden tilbyr svært høy dekning innendørs- og nabolagsområde, tetthet og pålitelighet, pluss lav latens. ITU (International Telecommunication Union) ser potensialet og har inkludert dette som en del av 5G-standarden i sin IMT-2020 teknologianbefaling.

Nordic Semiconductor melder i dag at de har vært og vil fortsette å være en sentral bidragsyter i utviklingen av en helt ny trådløs 5G-standard som er optimalisert for desentralisert distribusjon. For tiden kalt DECT-2020 NR, retter standarden seg mot de spesifikke behovene til enterprise IoT-applikasjoner.

I den sammenheng har Nordic inngått et samarbeid med en massiv IoT-løsningsspesialist Wirepas for å hjelpe til med å utvikle en løsning i nRF91-serien raskere.

DECT-2020 NR-standarden vil tillate bedrifter å sette opp, administrere og eie et privat 5G trådløst IoT-nettverk og koble til millioner av enheter til svært lave eierkostnader. Og ved å bruke mesh-teknologi er nettverket fullstendig desentralisert, noe som ikke bare gjør det veldig enkelt å legge til enheter, men betyr også at det ikke er et eneste feilpunkt. Dette innebærer at hvis en enhet går ned, blir den automatisk omdirigert av maskenettverket.

Som sådan vil DECT-2020 NR dekke behovene til både massive IoT- og kritiske IoT-applikasjoner.

– Før nå krevde det å bygge et privat 5G-nettverk store investeringer i infrastruktur, og det pleide bare å være mulig for større virksomheter, sier Kjetil Holstad, Nordic Semiconductors EVP for Product Management. – Det DECT-2020 NR effektivt vil gjøre er å demokratisere muligheten til ethvert selskap eller organisasjon til å bygge sitt eget private 5G-nettverk og drive og optimalisere som de vil, uten en nettverksoperatør. Og de gjør dette ved å bruke det lisensfrie og globalt tilgjengelige 1,9 GHz frekvensspekteret dedikert for denne teknologien.

– Selv om innendørs trådløs dekning sies å være veldig høy for DECT-2020 NR, vil rekkevidden utendørs være opptil 2 km, og derfor klassifiserer vi internt i DECT-2020 NR en ny kategori til å være et «trådløst nabolag» eller WNAN i stedet for et Wide Area Network (WAN) som for mobil IoT.

Eksempler på applikasjoner inkluderer bygningsautomatisering, smarte målere, automatisering av produksjonsprosesser, smarte byer og logistikk.

– Jeg har lenge sagt at grunnen til at det er flere trådløse standarder er fordi det ikke er noen perfekt standard for alle applikasjoner, sier Svein-Egil Nielsen, Nordic's CTO/EVP R&D and Strategy. – DECT-2020 NR vil passe perfekt for mange eksisterende applikasjoner og vil uten tvil utløse utviklingen av mange nye applikasjoner som kanskje ikke har vært mulig før.

– Dette er grunnen til at Nordic bestemte seg for å bli hovedbidragsyter for det fysiske laget og en sentral bidragsyter for mellomaksess-laget i spesifikasjonen. Og Nordic fortsetter å fungere som overvåker for det fysiske laget. Den første spesifikasjonen ble publisert i juli 2020, endret april 2021, med en ny versjon [1.3.1] som skal publiseres senere i år. Nordic vil også jobbe tett med Wirepas for å fremskynde utviklingen av en løsning i nRF91-serien.

– Denne nye 5G IoT-standarden har vært det manglende elementet i den omfattende implementeringen av IoT, oppsummerer Teppo Hemiä, administrerende direktør i Wirepas. – Vi vet i dag at bare 5% av tingene som skal kobles til, er tilkoblet. For å koble til de resterende 95%, vi må gi slipp på hvordan ting har blitt gjort tidligere og tørre å gå en annen vei. Vi ser på denne nye standarden som starten på en ny æra for tilkobling. Vi deler den samme visjonen med Nordic Semiconductor for å muliggjøre IoT-tilkobling for alle på en rimelig måte. Og vi er veldig glade for dette partnerskapet som skal sørge for at vi får det til.

Kommentarer