Nye partnere i forskningssenteret CINELDI
Teknologiselskapene Heimdal Power og Prediktor er på plass som nye partnere i forskningssenteret CINELDI, som forsker på fremtidens smarte strømnett.
Denne artikkelen er 2 år eller eldre
Senterleder Gerd Kjølle ser stor verdi i de nye partnerne, og hun er glad for å ha fått dem med om bord i den siste perioden av senteret, skriver SINTEF på sine hjemmesider.
– Vi har jobbet for å få med flere teknologileverandører inn, og med Heimdall Power og Prediktor har vi lyktes godt, uttaler Kjølle. – Vi trenger å få med partnere som kan bidra til å finne de beste løsningene for fremtidens nett. Dette er to selskaper som er veldig spennende på hver sin måte, sier hun.
– Det er gunstig å få om bord teknologileverandører som kan ta med både nasjonale og internasjonale perspektiver inn i prosjektet, og som kan koble teknologimiljøene på nettselskapene. Nettselskapene er tross alt de som har behovene teknologimiljøene skal levere løsninger for, sier Kjølle.
Gunnar Vist i Heimdall Power gleder seg over mulighetene som finnes i CINELDI, og håper at deltakelsen kan legge til rette for å forske på hvordan produktet deres kan anvendes for å forstå og håndtere regionale systemutfordringer.
– Ved å hele tiden se den tilgjengelige kapasiteten kan man overføre i snitt 30 prosent mer strøm i linjen. Dette vil øyeblikkelig øke overføringskapasiteten samtidig som det kan begrense behovet for dyre og tidkrevende nettinvesteringer, sier Gunnar Vist i Heimdall Power. Selskapet utvikler sensorer og kunstig intelligens som sørger for optimal drift av strømledninger. Sensorene viser bl.a. hvor mye av kapasiteten som er utnyttet i et strømnett.
Prediktor jobber med å utvikle overordnede driftsoptimaliserings- og styringssystemer innen solkraft og fornybar energi, og har lang erfaring på feltet – nå ønsker de å komme tettere på kundene sine, som også omfatter nettselskapene, og ser CINELDI som en god mulighet til dette.
– Vi lager software-systemer som samler inn detaljerte data fra prosesser slik at disse kan brukes til feilsøking, driftsstøtte og optimalisering av drift, sier Steinar Sælid, Cheif Scientific Officer og en av grunnleggerne i Prediktor.
– Målet er å ha applikasjoner som enkelt kan kobles på f.eks. kraftverk og solparker, slik at disse kan driftes bedre og dermed bidra til et mer effektivt energisystem. Dette vil helt klart kunne være av stor nytte for andre partnere i CINELDI, sier Sælid. I denne sammenhengen utvikler vi metodikk for ved hjelp av generiske informasjonsmodeller som forenkler og automatiserer realiseringen av applikasjoner.