Hamre Elektronikk flyttet fra Skui til Rolfsøy i fjor høst. Det er akkurat stort nok for bedriften. Foto: Hamre Elektronikk.

Det er rom for de små

Det er fullt mulig å drive elektronikkproduksjon i liten skala. Hamre Elektronikk på Rolvsøy i Fredrikstad er et godt bevis på det.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Selv om Hamre Elektronikk har levert serier på noen tusen, er ikke daglig leder Tom Johansen egentlig interessert i å bli en stor produsent. Han liker å løse oppgaver og lage så optimale løsninger som mulig når kundene kommer med en forespørsel om for eksempel en prototype.

Flyttet
Tom Johansen, som begynte i bedriften i 2000, overtok det hele i 2017 etter at gründeren Pål Hamre pensjonerte seg. Da holdt de til på Skui utenfor Bærum. Men siden Johansen bor på Årum i Fredrikstad, valgte han og kona å flytte virksomheten hjem i 2020. – Vi fikk tak i dette bygget i fjor, og det ble noen lange dager for å få innredning i orden. Men nå fungerer det svært godt for oss.

Fra to til tre
Noe annet de fant ut var at det ble en smule slitsomt å jobbe 12 timer hver dag, så i august i fjor ansatte de en operatør, noe de ikke angrer på. Så i dag er de tre ansatte pluss to på deltid. I tillegg har de samarbeidspartnere både innen utvikling av elektronikk og mekanisk produksjon.

 

Det holder det med tre personer for å ha fornøyde kunder. Fra venstre Carola Kleven, produksjonsmedarbeider, Tom Johansen, daglig leder/produksjon og Monica Kleven Johansen, økonomi/produksjon. OFM-maskinen kan skimtes i bakgrunnen.

Erfaring
– Egentlig kan vi bygge alt innen elektronikk. Med 30 års erfaring er det ikke mye vi ikke kan løse, mener han. Han legger til at de også har et eget produkt som leveres i volum på ca tusen i året; en solcelleregulator.

Leverer
– Vi er kjent som en bedrift som leverer, sier han stolt. Dette er også noe han er opptatt av. – Det må være kvalitet i det vi leverer, og vi må levere til lovet tid. For mye avvik her betyr jo ganske enkelt at kundene ikke kommer tilbake. Vi vet jo alle hvor lett et omdømme kan bli ødelagt, sier han. – Det er et hull i markedet for sånne som oss, og vi ser en stigende utvikling og etterspørsel, så da er det vel noen som er fornøyd, legger han til.

 

Her gjøres manuell montasje. I Bakrunnen bølgeloddemaskinen.

Komponenter
Som alle andre så opplever de komponentsituasjonen på nært hold. – Vi hadde for eksempel fremskutt en ordre, for så å oppleve at den ble kansellert etter tre måneder. Vi var nok ikke store nok, sukker han. Det er selvsagt avhengig av hvilke komponenter det er, men han har også opplevd rask levering når de har bestilt direkte fra Texas Instruments. – Vi er små, men har likevel klart å sikre komponenter for en million kroner. Vi merker at ting går fortere i alle ledd, så kvalitetssikring blir stadig viktigere, spesielt på innkommende komponenter.

Må planlegges
– Vi begynte å ta inn prosessorer i september/november i fjor og nå har vi disse for to år fram i tid. Nå ser vi resultatet av å ha drevet nøktern i alle år, sier han. Johansen har noen tips til utviklerne også. – Det er viktig for utviklere å spre risiko i sine design, sier han. Det innebærer å ta høyde for alternative komponenter helt fra starten av. – Vi er som oftest veldig god på BOM (Bill of Material), men som kjent; dårlig inn blir dårlig ut.

Varsler
– Noe annet som er viktig, er å varsle kundene våre så tidlig som mulig når det oppstår problemer med komponentleveranser, men det er ikke alle som innser hvor stort dette problemet er, sier Johansen.

Hamre Elektronikk omsetter nå for rundt 6-7 millioner kroner med et greit resultat.

Powered by Labrador CMS