Telia: Nå er 3G historie - Elektronikknett
5g-basestasjon

Telia: Nå er 3G historie

Etter 16 år er siste rest av 3G i Telias mobilnett nå skrudd av og erstattet med ny 4G og etter hvert 5G.

Telia har allerede stengt hele 3G-nettet fra Trøndelag og sydover, og erstattet det med 4G. Nå er 3G skrudd av også i våre nordligste fylker.

– Vi faser ut 3G-nettet for å få plass til fremtidens teknologi, forklarer Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge. – Nye tjenester innen mobilkommunikasjon utvikler seg, og bruken øker kraftig. Frekvensene som i dag brukes til 3G skal få en ny oppgave: sikre enda bedre kundeopplevelser i årene som kommer. Det er en historisk dag, og vi takker 3G for innsatsen!

Telia har i hovedsak benyttet 900 MHz og 2100 MHz i 3G-nettet. Siste stasjon med 3G på 2100 ble stengt i juni i år, mens nå er altså 3G 900 MHz skrudd av på siste basestasjon. Telia har informert kunder som er blitt berørt av slukkingen i god tid før frekvensene ble skrudd av.

– I grenseområdene mot Russland er det begrensinger på frekvensbruk i 800- og deler av 900MHz-båndet, så der har det vært vanskelig å tilby optimal 4G-dekning. Når vi nå frigjør 900-frekvensen til 4G, vil de som befinner seg her merke stor forskjell. Selv med eksisterende 4G på andre bånd, vil dette gi mye bedre 4G-dekning i disse områdene. Etter hvert kommer også 5G, sier Svendsen.

Parallelt med 3G-slukkingen bygger Telia 5G over hele landet i disse dager, og selskapet skal være først med et landsdekkende 5G-nett i løpet av 2023. I dag har to millioner nordmenn tilgang til 5G fra Telia.

– 2G og 4G vil sameksistere med 5G i lang tid fremover, sier Svendsen. – Ved å kombinere ulike teknologier og frekvenser skaper vi et robust og fremtidsrettet mobilnett.

Kommentarer