Må alltid spørre «hvorfor det?»
KTV Groups bransje «overflatebehandling» kan synes triviell nok, men under overflaten skjuler det seg vaskeroboter, droner, et banebrytende bedriftsstyresystem og en omfattende FoU-virksomhet.
Denne artikkelen er 2 år eller eldre
– Vi har alltid søkt å gjøre ting på en annen måte enn den tradisjonelle. Mange blir svar skyldig når vi spør hvorfor ting gjøres på den ene eller andre måten. Men det er viktig å spørre «hvorfor det» for å kunne forbedre produkter og metoder, mener daglig leder Kennet Nilsen i KTV Group AS.
Innovasjon i fokus
Bedriften har fått mye oppmerksomhet i den senere tid for sin utvikling av flyvende droner som kan brukes til fasade- og vindusvask. Men dronene er bare ett av mange eksempler på produkt- og metodeutvikling som KTV Group gjør. Innovasjon står sterkt i bedriften Nilsen startet som nyutdannet elektriker.
Dronevask
Bruk av droner til fasadevask ville neppe vært aktuelt uten en annen innovasjon fra selskapet, den såkalte Selfcleaner. – Vi har jo jobbet med fasadevask i 30 år, og så hvordan vaskemidler og høytrykksspyling påførte fasaden skader hver gang. Etter å ha prøvd mange alternativer, kom vi i 2015 frem til «Selfcleaner», et vaskemiddel som skummes på overflaten uten trykk, og ligger der og bløtgjør smuss og groing, og fjernes av seg selv med vær og vind, forteller Nilsen.
Skal kommersialiseres
Dette åpnet også for tanken om å bruke droner, som ikke egner seg like godt til høytrykksspyling. – Etter mange forsøk har vi kommet frem til dagens løsning, som vi allerede har tatt i bruk selv. Tanken er å videreutvikle den til et kommersielt produkt, og det har vi tenkt å ansette et menneske for å ta seg av, opplyser han.
Meget stabil
Dagens løsning har med en batterikoffert med 6 batterier en flytid på 24 timer, kan fly til en høyde på 45 meter og har en kapasitet på fasadevask på 1000 m2/time. Dronen har innebygd overvåking av helsetilstand og logging av flytid. Den har også retningssensorer og sanntids posisjonskorrigering (RTK) slik at den kan holdes stabil på centimeternivå.
Sparer mye tid
I tillegg er det laget tilpassede pumpesystemer på bakken. Vaskemiddelet føres opp til dronen gjennom en slange. Oppgitt maksimal vindstyrke for bruk er 10 m/s, men selskapet har etter sigende testet den ved høyere vindstyrker. I stedet for dager og uker, kan fasadevask i et borettslag nå gjøres i løpet av timer, ifølge Nilsen, som sier droneteknologien er blitt godt mottatt. – Det var spesielt viktig for oss at folks kulle føle seg trygge. Så langt har vi bare fått positive tilbakemeldinger, sier han. Samtidig har forespørslene begynt å renne inn, fra kommuner, arkitekter, konsulenter og fra inn- og utland.
Ut i verden
Man regner med at neste generasjon løsninger vil være klar tidlig i 2022, og selskapet har en klar målsetning om å bringe fasadevask med droner ut til den store verden. Nilsen anslår at man fort kan komme opp i leveranser på 500 til 1000 droner hvis alt går som det skal. Dronene kan også få andre oppgaver – blant annet jobber man med å teste ut droner til sprøytemaling. Der er det andre utfordringer, men Nilsen regner med at de kan løses.
Roboter og programvare
Som nevnt er nytenking sentralt i KTV Groups dna, og blant tidligere FoU-prosjekter kan nevnes roboter for innvendig spyling av tanker, overvåking av luftkvalitet, rengjøring av vannrør, nanobelegg på fasader, og friskluftsmaske med innebygd kommunikasjon. Ikke minst har KTV utviklet sitt eget bedriftsstyresystem, Bluetag, som løser alle utfordringene med intern informasjonsflyt, varelager, regnskap og det hele.
Smart bedriftssystem
– De fleste bedriftssystemer i dag er store, tunge, og lite brukervennlige. Programvaren vi har utviklet åpner for smart bruk av informasjonen, og har automatisert bort mange oppgaver. I stedet for å måtte gå inn i et tungt regnskapssystem og legge inn mange verdier, er det stort sett bare for brukeren å trykke «OK». Vi bruker dette til regnskap, vareoversikt, prosjektstyring og kan til og med utarbeide spesifiserte tilbud svært raskt, basert på maler, forteller Nilsen.
Dokumentasjon
Alle bilder, videoer og dokumentasjon av prosjekter ligger inne i systemet, og kan hentes med et tastetrykk. Det eneste som mangler er intelligent sporing av utstyr og maskiner. Der ønsker man seg en smart brikke som kan festes på utstyret, men har så langt ikke funnet et produkt med rette funksjoner og batterilevetid.
Stort prosjekt
Nilsen opplyser at utviklingen av programvaren Bluetag til nå har kostet over 40 millioner kroner, og er «det største prosjektet jeg har drevet». Nilsen ser ikke bort fra at også dette vil kunne kommersialiseres og gjøres tilgjengelig for andre mellomstore bedrifter.
Fremtidens hjelmteknologi
Et annet prosjekt som er høyst aktuelt, er utviklingen av en smart arbeidshjelm. – Dette er fremtidens hjelmteknologi sier Nilsen når han skal beskrive prosjektet. Mange steder til lands og til vanns er det påbudt med hjelm. Men de som har gått med hjelm og øreklokker en hel dag vet at det kan være en tung øvelse.
Integrert elektronikk
Derfor utvikler KTV Group nå en hjelm i karbon, med innebygd kamera, ørepropper med integrerte mikrofon og hørselvern (aktiv støykansellering). – I denne løsningen sitter både høyttaler og mikrofon inne i øreproppen i øret, noe som både gir bedre lyd og eliminerer tunge øreklokker, forklarer Nilsen. Teknologien var egentlig utviklet for et annet behov, men i samarbeid med Høvik Hørsel fikk man utviklet en tilpasset løsning hos den tyske produsenten.
Lys og bilde
Hjelmen har selvsagt innebygd vifte for å unngå dugg og fuktighet, og fotokromisk farget visir med automatisk fargetonejustering som vil justere mengden fargetone på visiret i henhold til lysene i omgivelsene. Videre har hjelmen integrert LED-lys på 350 lumen og kamera for opptak av bilder og 4k video.
Klar i 2022
Det siste er blitt stadig viktigere, ettersom bilder og video er en sentral del av dokumentasjon i mange prosjekter. Ett eneste prosjekt kan gjerne omfatte tusenvis av bilder. Det bør også nevnes at bilder og video kan lagres automatisk, og f.eks. koples opp mot styresystemet Bluetag. Og alt fungerer hands-free, noe som er en stor fordel i situasjoner der man typisk benytter tykke hansker og/eller må bruke hendene til andre ting.
Selskapet samarbeider med en anerkjent hjelmprodusent, og regner med å ha en fungerende prototyp på bordet i løpet av seks måneder.