IBM med to teknologi-gjennombrudd - Elektronikknett
IBM_ChipOpen_WHT_002

IBM med to teknologi-gjennombrudd

IBM kunngjorde i går sin nye 127-kvantebits (qubit) «Eagle»-prosessor på IBM Quantum Summit – et årlig arrangement som legger frem selskapets milepæler innen kvantemaskinvare, programvare og brukerverdi.

«Eagle»-prosessoren omtales som et gjennombrudd i å utnytte det enorme datapotensialet til enheter basert på kvantefysikk. Det er IBMs første kvanteprosessor hvis kalkulasjoner ikke kan representeres ved beregninger på en klassisk superdatamaskin. IBM forhåndsviser også planene for IBM Quantum System Two, selskapets nestegenerasjons kvantesystem designet for å huse tusenvis av qubits.

I motsetning til klassisk bits, som kan eksistere bare i en binær tilstand som 1 eller 0, kan qubits ha en superposisjon av 1 og 0 samtidig, noe som drastisk øker den potensielle datakraften til en enhet ved hjelp av en kvante-prosessor.

Hver ekstra qubit tilsatt til en kvanteprosessor dobler den maksimale størrelsen av beregninger systemet kan foreta.

Ytelsen til et kvantesystem er en funksjon av tre beregninger: skalaen, som er definert ved antall qubits det kan holde; kvaliteten, som måles ved Quantum volum ; og hastighet, målt ved Circuit Layer Operations Per Second.

«Eagle» er IBMs første kvanteprosessor som inneholder mer enn 100 qubits. Den følger 65-qubit «Hummingbird»-prosessoren lansert i 2020 og 27-qubit «Falcon» prosessoren lansert i 2019.

Det økte antallet qubits vil tillate brukere å utforske et helt nytt nivå av kompleksitet i utførelsen av eksperimenter eller bruk av applikasjoner, for eksempel igjennom hurtigere og mer nøyaktig oppdagelse av svindel eller modellering av nye molekyler og materialer. Teknologien vil være til nytte for alt fra energiindustrien til legemiddelsindustrien.

«Eagle» er også den første kvanteprosessoren hvis kvantetilstand ikke kan gjenskapes fullt ut på en klassisk datamaskin. Antallet klassiske biter som trengs for å representere kvantetilstanden til én 127-qubit-prosessor overstiger antallet atomer i alle de 7,5 milliarder menneskene som lever i dag.

IBM lanserte også sitt Quantum System Two – som skal bli neste generasjon med kvantesystemer. Dette systemet skal tillate flere prosessorer å kobles sammen for å utnytte en enorm beregningskraft, og vil være i stand til å huse IBMs planlagte 433-qubit, 1121-qubit og enda større kvanteprosessorer.

Kommentarer