Første slangerobot solgt

Argeo kjøper den første kommersielt tilgjengelige slangeroboten fra Eelume.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Argeo AS er et survey og inspeksjonsselskap med fokus på innsamling og visualisering av undervannsdata, og har nå signert kontrakt for kjøp av Eelumes autonome «slangerobot» - en løsning for inspeksjon under vann. Eelumes avanserte robotløsninger er utviklet i samarbeid med Kongsberg Maritime, som er hovedaksjonær i selskapet.

Argeo har en uttalt målsetning om å transformere survey og inspeksjonsindustrien ved å bruke autonome overflate- og undervannsrobotikkløsninger. Ved å legge til rette for mer effektiv innhenting av data med høyere nøyaktighet gjennom bruk av teknologier som Eelume, kan selskapet konstruere avanserte og svært nøyaktige digitale modeller basert på geofysiske, hydrografiske og geologiske data. Dette gjør det mulig for organisasjoner innen infrastruktur, offshore vind, olje og gass og marine mineraler å redusere sitt operasjonelle karbonavtrykk betydelig, ettersom det ikke lenger er behov for store overflatefartøyer, skriver selskapet i en pressemelding. 

- Vi mener dette bare er begynnelsen på et stort skifte i hvordan industrien driver undervannsoperasjoner. Det er et tydelig behov for denne typen løsninger i markedet, og vi forventer å trenge flere roboter av denne typen på sikt. I tillegg til å redusere karbonavtrykket og øke effektiviteten, vil Eelume-teknologien gjøre det mulig for Argeo å redusere kostnadene knyttet til inspeksjon, lett intervensjon og overvåking (IMR) av subsea-installasjoner og infrastruktur betydelig. For tiden er 90 % av disse kostnadene relatert til skip. Man kan erstatte opptil 70% av skipsaktivitetene ved å installere Eelume som et fast inspeksjonsverktøy for offshore vind og olje/gass, sier Trond Crantz, administrerende direktør i Argeo.

Atle Gran (Kongsberg Maritime), Morten Bjerholt (Eelume), Thomas Nygaard (Kongsberg Maritime), Trond Crantz (Argeo).

KONGSBERG har vært involvert i Eelume siden etableringen i 2015 og har med sin erfaring og kunnskap fra blant annet utviklingen av HUGIN AUV, vært en aktiv bidragsyter til utviklingen av roboten.

-Etter mange års utvikling av et meget sterkt team i Eelume, har nå tiden kommet for å levere Eelume til det profesjonelle markedet. Det er veldig hyggelig at vi så raskt har blitt enige med Argeo AS om leveranse av Eelume, og vi tror kombinasjonen av Eelume og Argeo sin teknologi vil være en banebrytende for mange operasjoner i havrommet, sier Thomas Nygaard, SVP Marine Robotics, Kongsberg Maritime.

Innen offshore energi øker etterspørselen for undervannsroboter som kan utføre oppgaver med minst mulig menneskelig innblanding for å effektivisere og redusere utslipp, samt øke sikkerheten ved å la personell bli på land. Eelume sikter mot å bli en ledende aktør i dette markedet ved å utvikle unike undervannsroboter for varierte oppdrag.

- Vi er veldig fornøyde med dette salget av Eelume til Argeo. At Argeo tenker nytt ved å tilby inspeksjons- og kartleggingsoppdrag basert på autonome undervannsroboter med minimal bruk av overflatefartøy passer oss utmerket. Dette viser at vår unike teknologi og slangeroboten som en bærer av sensorikk for å gjennomføre autonome inspeksjonsoppdrag dekker et behov hos kunden» sier Morten Bjerkholt, daglig leder i Eelume AS. Vi har et langsiktig perspektiv på samarbeidet med Argeo der vi også vil se på muligheter for å integrere spesifikk sensorikk fra Argeo i en egen modul for roboten, sier Morten Bjerkholt, daglig leder i Eelume AS

I operasjon kan en Eelume robot undersøke 50-75 km2 av gangen, og Argeo planlegger å kombinere Eelume med et eget ubemannet fartøy (USV) for å tilby en effektiv survey-løsning.

- Argeo er unike fordi vi patenterer og utvikler avanserte sensorer og analytiske verktøy som innlemmes rett inn i robotplattformer som Eelume-roboten. Denne særegne egenskapen, kombinert med banebrytende robotløsninger, gjør at vi kan løse kostbare hverdagsproblemer for store og eksisterende kunder over hele verden. Vi er veldig glade for å starte denne reisen samt fortsette samarbeidet med Eelume og Kongsberg Maritime for å transformere IMR-industrien, sier Crantz

Både Eelumes og Argeos fokus på bærekraft og autonome løsninger samsvarer med Kongsberg Maritimes satsing på bærekraftig teknologi. - Argeo viser at de er et fremoverlent og innovativt selskap som vil benytte autonome løsninger for både å minimalisere fotavtrykket og spare kostnader. Videre vil slike løsninger øke sikkerheten i offshore-industrien ved at flere operasjoner kan bli flyttet til land ved hjelp av robotikk og autonomi, avslutter Nygaard.

Powered by Labrador CMS