Tester frekvensaggregering på 5G - Elektronikknett
Ericsson Telia 5G

Tester frekvensaggregering på 5G

Telia og Ericsson hevder de er først i Norden med å teste såkalt Carrier Aggregation over 5G-nettet

Telia har sammen med Ericsson gjennomført den første vellykkede testen av såkalt 5G Carrier Aggregation i Norge. Telias kunder kan nå se frem til en enda bedre brukeropplevelse på det superraske 5G-nettet, skriver selskapet i en pressemelding i dag.

– Vi er veldig stolte over å sammen med Ericsson være de første i Norden som har gjennomført en vellykket test av Carrier Aggregation over 5G-nettet. Med denne nye teknologien vil våre mobil- og trådløst bredbånd-kunder oppleve forbedret kapasitet, dekning og hastighet på vårt stadig voksende 5G-nett, sier Espen Weum, fungerende leder for infrastruktur i Telia Norge. – Vi vil begynne å rulle ut løsningen i nettet vårt så fort vi har gjennomført den pågående testfasen.

Som en del av Telias arbeid med å bygge ut et landsdekkende 5G-nett innen 2023, har selskapet sammen med leverandør Ericsson gjennomført en såkalt 5G NR TDD-FDD Carrier Aggregation test i Lillestrøm, der man slår sammen ulike frekvensbånd i 5G-nettet. Dette gjør det mulig å fullt utnytte eksisterende spektrum og styrke dekningen i 3,6 GHz-båndet, samtidig som kapasiteten og hastigheten forbedres ytterligere.

– De første testresultatene fra Lillestrøm viser en økning i 5G-dekningen på over 50 prosent i 3,6 GHz-båndet, noe som bekrefter det store potensiale til frekvensaggregering på 5G-nettet, sier Weum. – Innendørsdekningen på 5G vil også bli betydelig bedre for kundene med denne løsningen.

Med den vellykkede testen, har Telia og Ericsson fått vist de mange mulighetene som ligger i denne teknologien. Brukeropplevelsen i 5G-nettet bedres ved å utvide dekningen i TDD-båndene ved å ta i bruk opplinken i FDD-båndet. Dette skal gi en nedlastingshastighet ute i cellen som er betydelig høyere. Parallelt med testingen, jobber Telia for fullt sammen med Ericsson om å rulle ut selskapets landsdekkende 5G-nett, og i første halvdel i 2021 skal 19 flere byer og kommuner få 5G fra Telia, deriblant Stavanger, Sandnes, Sola, Asker, Bærum, Nordre Follo, Ullensaker, Øygarden og Askøy. Selskapet åpnet i fjor 5G-nettet i Oslo, Bergen, Trondheim og Lillestrøm, og i løpet av 2021 skal halvparten av Norge befolkning ha tilgang til 5G der de bor. Telia skal være først i Norge med et nasjonalt 5G-nett innen 2023.

– Vi er veldig fornøyde med å kunne støtte Telias ambisjoner om en mer tilkoblet verden med vår teknologi. Som en virkelig game-changer når det kommer til bruk av verdifulle 5G-frekvenser, vil 5G Carrier Aggregation kunne bidra til å møte den økende etterspørselen etter mobildata og gi Telias kunder tilgang til mer båndbredde med større hastigheter, sier  Daniel Ode, kundeansvarlig for Telia hos Ericsson.