Samarbeider for skyløsninger i mobilnettet - Elektronikknett
Cloud

Samarbeider for skyløsninger i mobilnettet

Finske Nokia skal utvikle løsninger sammen med Amazon, Google og Microsoft som gjør det lettere for kundene å utvikle skyløsninger ute i mobilnettene.

Nokia har sendt ut tre pressemeldinger som alle handler om samarbeid som knytter de amerikanske skygigantene med Nokias RAN (Radio Access Network), Open RAN, Cloud RAN og edge-løsninger.

Målet er å gjøre det lettere for operatører og selskaper å utvikle produkter og tjenester som krever korte responstider og høy datakapasitet. I tillegg skal det være enkelt å ta i bruk og vedlikeholde tjenestene når de er ferdigutviklet.

Partnerskapet med AWS gjør det mulig for Nokia-kunder å dra nytte av skytjenester som Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2), Amazon Elastic Kubernetes Service (Amazon EKS), AWS Outposts, AWS Local Zones og andre tjenester som gir automatisert nettverksfunksjonalitet eller muligheten å lage kundeapplikasjoner, skalere dem og kontrollere dem.

Nokia vil også integrere sin 5G-radio med Microsofts kjerneløsning. Ved hjelp av Azure Private Edge Zone får du datakapasitet nær sluttbrukerne samtidig som responstidene blir korte og båndbredden høy. Den kan for eksempel brukes til sanntidskontroll av roboter, AR-applikasjoner eller spill.

Partnerskapet med Google fokuserer på å integrere Nokias 5G vDU (virtualisert distribuert enhet) og 5G vCU (virtualisert sentralisert enhet) med Googles edge-plattform som kjører på Anthos.

Nokias løsning for 5G SA med vCU og 5G kjernenettverk vil også bli testet på Google Cloud Anthos.

Reduserer
I en fjerde pressemelding melder Nokia at de skal redusere bemanningen med mellom 5 000 og 10 000 ansatte. De om lag 90.000 ansatte vil være mellom 80.000 og 85.000 om to år. Personalreduksjonen vil spare 600 millioner euro når den er fullstendig implementert innen utgangen av 2023, og kostnadene for handlingsprogrammet forventes å lande på 600 til 700 millioner euro.

Samtidig vil Nokia investere flere ressurser i 5G, skyløsninger og digital infrastruktur.

Kommentarer