Kostnadsoptimaliserte FPGA - Elektronikknett
Xilinx Artix_Zynq_Hand

Kostnadsoptimaliserte FPGA

Xilinx lover lav pris, lav effekt og kompakt format når de nå oppdaterer FPGA-familiene Artix 7 og Zynq-7000 til arkitekturen Ultrascale+.

De nye FPGAene er rettet mot produkter som trenger skikkelig datakraft i lite format. Fem eksempler som Xilinx nevner er kameraer for inspeksjon i produksjon, bærbart medisinsk utstyr, håndholdt kommunikasjonsutstyr, testinstrumenter og projektorer.

Både Zynq-7000 og Artix 7 har noen år på nakken og begynner å finne det vanskelig å møte kravene fra kundene.

Defor benytter Xilinx anledningen til også å flytte produktene til en ny prosessnode.

– Vi kunne ha valgt 28 nm eller 7 nm, men 16 nm gir oss den beste ytelsen per watt, pris og størrelse, sier Jayson Bethurem hos Xilinx.

Minst like interessant er at begge familiene er tilgjengelige i TSMCs InFO-kapsling. Forkortelsen står for Integrated Fan-Out og har hittil blitt reservert for mobiltelefonindustrien.

– Vi er de første med standardprodukter som har tilgang til det.

InFO har 60 prosent mindre overflateareal og er 70 prosent tynnere enn tilsvarende flip-chip kabinett. Signalbanene mellom brikken og kretskortet blir også kortere, noe som er gunstig for signalintegriteten.

I dag er det ikke mulig å lansere et innebygd produkt uten å snakke om sikkerhet. De nye versjonene av Artix og Zynq har tatt løsninger fra Xilinxs andre familier i form av blant annet autentisering i henhold til RSA-4096, AES-CGM-dekryptering samt selskapets proprietære programvare Security Monitor som adresserer sikkerhetstrusler gjennom hele produktets Livssyklus.

Artix Ultrascale+ kommer i fire størrelser med 96k til 306k logiske celler. Videre er det 400 til 1200 DSP-blokker, samt 12 tranceivere som kan håndtere 16 Gbit/s. De to første medlemmene av familien er PCI Gen3, mens de to som kommer litt senere, blir verifisert mot PCI Gen4.

Zynq Ultrascale+ ZU1, ZU2 og ZU3 er tilgjengelig med 81k til 154k logiske celler, 3,8 til 7,6 Mbit RAM, 216 til 360 DSP-blokker pluss to USB 3.x og fire Gigabit Ethernet-porter.

De første variantene av ZU2 og ZU3 er allerede tilgjengelige som prøver. ZU1 og Artix vil være tilgjengelig i tredje kvartal.

Kommentarer