Intel kommer med RISC-V-prosessor - Elektronikknett
Sifive_ill

Intel kommer med RISC-V-prosessor

Intels første prosessor som bruker en CPU med RISC-V-arkitekturen har fått det klingende navnet Horse Creek. Det kan være den første prosessoren som noensinne produseres i Intels 7 nm-prosess. Kjernen er lisensiert fra SiFive.

I mars kunngjorde Intel at de hadde åpnet muligheten for at andre fabrikker (fabs) skal produsere deres kretser. Allerede da ble det kunngjort at RISC-V-kjerner ville være et alternativ, og at SiFive var en partner.

Selskapet produserer nå sin egen RISC-V-prosessor. Og det er ikke en hvilken som helst kjerne de bruker, men en fersk kjerne fra SiFive, P550, som sannsynligvis er den kraftigste RISC-V-kjernen som er tilgjengelig akkurat nå. P550 er nå lansert, sammen med en enklere CPU kalt P270.

Horse Creek skal være ferdigprodusert neste år, og den skal inneholde minst en P550. Intel røper ikke mange detaljer om Horse Creek, men det man vet er at den bruker Intels IP-kjerner til PCI Express- og DDR-grensesnittet.

sifive-performance-P550 Skjema over P550.

I følge nettstedet Anandtech setter sammen et puslespill og sier at vi ikke en gang vet om P550 vil være hovedprosessoren i Horse Creek, eller om Horse Creek er en x86-krets med P550 som hjelpeprosessor.

Anandtech bemerker imidlertid at hvis ingen andre planlagte datoer endres, vil Horse Creek være den første prosessoren produsert i Intels 7 nm-prosess. Anandtech mener at Horse Creek dermed også brukes som en måte å evaluere prosessen på.

Horse Creek vil bli lansert på et utviklingskort – det vil si et innbyggingskort som er kompatibelt med Linux.

I følge SiFive har P550 en ytelse som tilsvarer Arms Linux-prosessor Arm Cortex A75. Samtidig kan du klemme fire P550’er på samme overflate som en enkelt A75. Per kvadratmillimeter har P550 tre ganger høyere ytelse enn A75, ifølge Sifive, beregnet på ytelsesmålene Specint og Specfp.

Kommentarer