Drone skal frakte blodprøver mellom sykehus

Tre NTNU-studenter har utviklet en drone som skal fly blodprøver fra Røros til Trondheim. Kommunikasjon via 4G-nettet er sentralt underveis.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Hvert år fraktes flere millioner blodprøver rundt i Helse-Norge hovedsakelig ved hjelp av lastebiler. Droner kan gjøre den samme jobben raskere til en lavere pris, og med et langt lavere klimaavtrykk.

NTNU-studentene Herman Øie Kolden, Bernhard Paus Græsdal og Lars Erik Fagernæs har utviklet en drone som i første omgang skal frakte blod prøver fra sykehuset på Røros til St. Olavs hospital i Trondheim. Allerede i vår gikk den første testturen for dronen, og i juli håper de å kunne gjennomføre turen med blodprøve. Turen på hele 120 km var den lengste autonome flyturen utført av en drone over land i Norge.

– Det er imponerende hva studentene har fått til. Det at man har klart å sende en drone av gårde mellom fjell og gjennom dalføre, fra Røros til Trondheim, er jo ganske utrolig. Vi møtte studentene gjennom Norges største teknologi-inkubator, Startup Lab, og siden har vi hatt et godt samarbeid. Dronen benytter seg av vårt 4G-nett, og vi har blant annet bistått med å finne den best mulige ruten mellom sykehusene med tanke på dekning, sier Birgitte Engebretsen, leder i Telenor Bedrift.

– Telenor ser en stor verdi av å benytte oss av droner på sikt, sier Birgitte Engebretsen, leder av Telenor Bedrift. Foto: Martin Phillip Fjellanger.

Kritisk med god mobildekning

Dronene benytter seg av 4G fra Telenor, som gjør det mulig å føre dronene uten bruk av tradisjonell radiofjernstyring fra bakken. I stedet holder dronen fortløpende kontakt med Telenors basestasjoner underveis, der de nye protokollene sørger for kort responstid og tilstrekkelig driftssikkerhet.

– Det er viktig at dronen holder seg under 120 meter over bakken, så vi bruker høydedata til å planlegge flyruten nøye. Når du trykker start, følger dronens autopilot punktene i den planlagte ruten. Vi har to skjermer med livestream på video, og kan ta over kontroll når vi ønsker det sier Lars Erik Fagernæs, daglig leder i Aviant, og legger til:

NTNU-studentene (f.v) Herman Øie Kolden, Bernhard Paus Græsdal og Lars Erik Fagernæs har utviklet en drone som skal fly blodprøver fra Røros til Trondheim.

– Ideen til å utvikle en drone ble plantet da vi var på utveksling ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA. Da vi kom hjem, inngikk vi et samarbeid med Fremtidens Operasjonsrom (FOR) ved St. Olavs hospital om transport av blodprøver.

I tillegg har studentene fått to prosjekter i Sverige, der de også skal benytte seg av Telenors nett, med oppstart til høsten.

Flere bruksområder for droner

Interessen for bruk av droner er stadig økende, ikke bare på verdensbasis, men også i Norge. Så langt har droner blitt brukt mest til observasjon og militære formål, men allerede nå ser flere aktører på andre interessante bruksområder. Droner kan eksempelvis brukes til å sikre mobildekning i en krisesituasjon, undersøke kraftlinjer eller gjøre dekningsmålinger hvor som helst i Norge.

– Vi har et pilotprosjekt med Andøya Spacecenter om å bruke droner til å kartlegge hvor det er mobildekning. Prosjektet er ennå i startfasen, men vi ser en stor verdi av å kunne benytte oss av droner på sikt. Vi har basestasjoner og fiberkabler i bratte fjellsider og langs lange fjorder. Dersom vi kan bruke droner til kontroll og undersøkelser av disse, vil det kunne spare oss for både tid og ressurser. Vårt 4G-nett dekker 84 prosent av Norges landareal, så landet vårt har et godt utgangspunkt for dronebruk. Senere vil 5G-nettet kunne ta over, som kan gi et enda sikrere og stabilt nett, sier Birgitte Engebretsen.

Powered by Labrador CMS