Aker kjøper Prototech - Elektronikknett
prototech aker
Foto: Prototech AS/prototech.no

Aker kjøper Prototech

Aker ASA kunngjorde i dag at Aker Capital har kjøpt det norske teknologi-, forsknings- og utviklingsselskapet Prototech AS. Oppkjøpet gir tilgang til en portefølje av industrielle teknologiløsninger og FoU-kompetanse som skal understøtte Akers strategiske utvikling i overgangen til ny energi.

– Prototech har en imponerende portefølje av teknologier og kompetanse som trenger både kapital og aktivt eierskap for å realisere sitt fulle potensiale, sier Øyvind Eriksen, administrerende direktør i Aker. – Det er ingen mangel på spennende ideer, forskning og teknologiutvikling som skjer i hele Norge. Å identifisere og utvikle interessante selskaper og investeringsmuligheter er en viktig del av arbeidet med å drive Akers verdiskaping over tid. Prototech har FoU-kapabilitet og løsninger som vi tror kan spille en viktig rolle i Akers langsiktige utvikling.

Prototech, opprettet i 1988, var opprinnelig en del av den mekaniske avdelingen i Christian Michelsen Institutt (CMI) i Bergen, og er basert på en ingeniør- og teknologitradisjon som dateres tilbake til 1930 da CMI ble etablert som et non-profit FoU-institutt. I løpet av de siste 30 årene har Prototech utviklet seg til et FoU- og teknologiselskap med kompetanse og en bred portefølje innen romapplikasjoner, nye energisystemer og teknologier for offshore- og maritime sektorer.

– Energiløsningene våre modnes og kan potensielt utgjøre en reell forskjell i null-karbonøkonomien. For å lykkes trenger vi industrielt eierskap for å få fart på utviklingen og gi kapital til vekst. Aker er den perfekte eieren for Prototech fremover, og vi er veldig glade for å bli en del av familien, sier Bernt Skeie, administrerende direktør i Prototech i en pressemelding torsdag.

Aker har kjøpt hundre prosent av selskapet fra NORCE, et av Norges største uavhengige forskningsinstitutter som eies av flere ledende norske universiteter, for et ikke oppgitt beløp. Som en del av transaksjonen vil det bli opprettet et nytt styre, som vil inkludere Prototechs nåværende valgte styremedlemmer.

Kommentarer