Illustrasjon: Morrow Batteries

Morrow satser på dansk katode

Den norske batteriprodusenten Morrow, som forventes å starte full produksjon i 2024, vil produsere en koboltfri katode etter oppskrift fra det danske kjemiselskapet Haldor Topsøe.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Battericeller kan være tjue prosent billigere hvis de er utstyrt med Haldor Topsøes katoder, ifølge selskapet som har utviklet aktive materialer for katoder i et tiår. Spesielt koboltfrie katoder basert på LNMO (litium, nikkel, mangan, oksid).

De to selskapene har signert en intensjonsavtale om å starte pilotproduksjon av katoden i Norge. Målet er å kunne håndtere fullskala katodeproduksjon på egen hånd basert på den danske oppskriften.

– Vår ambisjon er å utvikle og produsere verdens mest kostnadseffektive og bærekraftige batterier, sier Morrow Batteries-sjef Terje Andersen. – Samarbeidet med Haldor Topsøe er et viktig skritt i den retningen.

I følge Morrow er LNMO-celler preget av høy driftsspenning og høy energitetthet sammenlignet med dagens batterier. Det vil si lengre rekkevidde eller mindre batteripakke i en ferdig elbil. I tillegg må de håndtere hurtiglading og utlading.

Morrows anlegg skal bygges i Arendal. Industriområdet for cellefabrikken og katodefabrikken, og eventuelle tilleggsanlegg, kalles Morrow Industrialization Center.

Produksjonen starter i 2024, og det endelige målet er en årlig produksjon på 32 GWh.

På Haldor Topsøes blogg beskrives LNMO nærmere (ekstern lenke)

Powered by Labrador CMS