Trykte høyttalere skaper en jungelillusjon. Trykt elektronikk innebygd i en papirbane muliggjør 360° surroundlyd. Varvara Bachul fra Institute of Print and Media Technology ved Chemnitz University of Technology analyserer lyden som genereres inne i «T-RING». Lydene kommer fra 56 trykte individuelle høyttalere som er koblet sammen for å danne syv segmenter på det sirkulære båndet, som er nesten fire meter langt. Foto: Jacob Müller.

Papirhøyttalere på rull

Forskere ved Chemnitz University of Technology i Tyskland har utviklet en måte å skrive ut lange strimler av papirhøyttalere som kan rulles ut til en 360-graders surroundlydopplevelse – mer oppslukende enn man finner i kinosalen, sies det.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Forskningen ved universitetets institutt for print- og media-teknologi er en oppfølging av et prosjekt fra 2015 kalt T-Book. Det lignet en «salongbordbok» full av vakre svart-hvitt-bilder. Hver side i boka produserer lyder som passet til fotografiene.

Utskrift av disse papirtynne høyttalerne innebar å dekke to lag papir eller folie med en ledende organisk polymer som fungerte som elektroder. De klemte seg inn i et like tynt piezoelektrisk lag. Dette fikk arket til å vibrere som en høyttalerkegle, bevege luft og produsere hørbare lyder. Utskriften gikk riktignok tregt den gang.

 

De trykte høyttalerne som er nesten usynlige i papirbanen, kan bare sees i sterk bakgrunnsbelysning. Foto: Jacob Müller.

Nå, nesten seks år senere, har forskerne utviklet en ny trykkeprosess, detaljert beskrevet i en artikkel som nylig ble publisert i tidsskriftet Advanced Materials. Den nye operasjonen produserer raskt og pålitelig papirtynne høyttalere i lange ark for masseproduksjon. Med rull-til-rull-utskrift blir høyttalermateriale produsert i en kontinuerlig prosess som inkluderer laminering av forskjellige lag, og sørger for at elektronikken er fullstendig forseglet og beskyttet mot skader.

 

En nyhet med Chemnitz-innovasjonen er den akustiske innebygde karakteriseringen. Prosjektleder Dr. Georg C. Schmidt tester akustisk den trykte papirhøyttalermatrisen på en rull-til-rull-trykkmaskin og kan dermed vurdere kvaliteten. Foto: Jacob Müller

Til demonstrasjonen ble det produsert en stripe nesten fire meter lang med 56 individuelle høyttalerelementer. Den ble deretter rullet inn i en sylinder og hengt opp i taket, med en vekt på bare 150 gram. Den ble laget av 90% vanlig papir som til og med inneholdt et fargerikt trykt design på utsiden. Når man står inne eller under sylinderen, hører en person lyder, mens de som står på utsiden må lytte svært nøye for å høre noe. Potensialet for denne teknologien kan være informasjonsskjerm i et museum, eller til og med som reklame/informasjon som leverer mer enn bare bilder og tekst.

Men egentlig er det vel her som med mye annet: Bare fantasien setter grenser.

Powered by Labrador CMS