I dag lander vi på Mars - Elektronikknett
Torsdag dundrer Mars2020 sonden inn i marsatmosfæren etter å ha vært på reisefot gjennom rommet i mer enn seks måneder. Ca. kl 21.55 vet vi om...
Torsdag dundrer Mars2020 sonden inn i marsatmosfæren etter å ha vært på reisefot gjennom rommet i mer enn seks måneder. Ca. kl 21.55 vet vi om landingen gikk bra og kjøretøyet står trygt på bakken. Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech.

I dag lander vi på Mars

Følg med direkte når den nyeste Mars-roveren, med norsk teknologi ombord, lander på Mars i kveld!

En georadar fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er ett av flere instrumenter på Nasas nye Mars-kjøretøy, som lander i dag med sonden Mars 2020. Målet med ekspedisjonen er å finne ut om det har vært liv på Mars.

Kjøretøyet med det klingende navnet Perseverance skal samle inn prøver fra overflaten og lete etter tidligere liv. Ett av de syv vitenskapelige instrumentene om bord er laget i Norge, hos FFI. Georadaren Rimfax skal se ned i berggrunnen og lete etter spor etter vannet vi vet fantes på Mars-overflaten tidligere. Spørsmålet er om det noen gang utviklet seg liv i vannet.

Nasa sender landingen direkte, men du kan også se hendelsen på NRK2. Vi krysser fingrene for en myk touch-down!

Mars 2020 er første trinn i programmet Mars Sample Return, som er et samarbeid mellom Nasa og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Prøvene Perseverance skal ta blir samlet inn av en europeisk rover, Sample Fetch Rover, som skytes opp senere.

Kommentarer