Freyr vil bygge batterifabrikk i Finland

Norske Freyr ønsker å bygge en gigafabrikk for litium-ion battericeller i Vaasa, Finland. Dette er nyheter som byen har lengtet etter å få høre, etter fire års forberedelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Anlegget skal bygges i samarbeid med byen Vaasa og det statseide holdingselskapet Finnish Minerals Group, som blant sine oppgaver har å etablere en finsk verdikjede for batterier.

Partnerne har foreløpig inngått en ikke-bindene «memoranda of understanding» (MoU)

Kapasiteten som planlegges i Vaasa er ikke kunngjort. Produksjonsstart er satt til 2025.

Nitti hektar er forbeholdt fabrikken i et industriområde like øst for Vaasa flyplass. Området heter «Giga Vaasa» og planleggingen begynte allerede i 2017. Det var samme år svenske Northvolt holdt en konkurranse om hvilket sted som skulle få deres første gigafabrikk. Den gangen ble Vaasa med i siste runde som inneholdt ti navn, blant dem et annet finsk område sammen med svenske kandidater.

Det faktum at både Freyr og Northvolt har gitt tommelen opp til Vaasa skyldes at Finland og Vaasa-regionen allerede er en sterk del av økosystemet for litiumionbatterier som vokser frem i Europa. Mye av verdikjeden er allerede på plass. Vasaregionen sier at den allerede har Nordens største energiklynge.

Finland er sterkt på råvarer. Landet er EUs største produsent av nikkel. Den eneste industriskala koboltgruvedrift innenfor EU skjer på finsk jord. Og neste år starter byggingen av en litiumgruve i Kaustby, 140 km nord for Vaasa, med tilhørende raffinerier.

Den britiske kjemikaliegiganten Johnson Matthey bygger et anlegg for produksjon av katodematerialer i Vaasa.

Finland planlegger også en rask utvidelse av vindkraft, noe som er en viktig faktor ettersom karbonavtrykket til elektrifisert transport hovedsakelig er i batteriproduksjon.

Freyr er helt sikker på at det er mulig å avsetning for batteriproduksjon i Vaasa og at det ikke vil være noe problem å ordne finansiering. Freyr uttalte i mars at den globale produksjonskapasiteten innen 2030 var spådd til kun 1,6 TWh, mens etterspørselen var anslått til 5,3 TWh – et underskudd på 115 stk. 32 GWh-fabrikker.

Freyrs veikart til per i dag inkluderer 43 GWh i total utvidet kapasitet innen 2025, hvorav 35 GWh i Mo i Rana. I 2028 vil den totale kapasiteten være 83 GWh.

Freyr ønsker å bygge produksjonskapasitet både i henhold til tradisjonell teknologi og «neste generasjons» teknologi. Freyr satser på amerikanske 24M og batteriteknologien kalt SemiSolid som 24M for tiden kommersialiserer.

Powered by Labrador CMS