Verdens største AI-prosessor har 2,6 billioner transistorer - Elektronikknett
cerebras-ai-prosessor
Foreløpig er det ikke større enn dette. Foto: Cerebras Systems.

Verdens største AI-prosessor har 2,6 billioner transistorer

Med sin andre generasjon Wafer Scale Engine, har AI-dataselskapet Cerebras Systems avduket det de sier er den største AI-prosessoren som noensinne er laget.

Den 7 nm-baserte Wafer Scale Engine 2 (WSE-2) er spesialbygd for AI-oppgaver, og er en enkelt brikke med 2,6 billioner transistorer og 850 000 AI-optimaliserte kjerner. I følge selskapet har WSE-2 2,55 billioner flere transistorer enn den største grafikkprosessorenheten (GPU) og 123 ganger flere kjerner og 1000 ganger mer «on-chip»-minne enn GPU-konkurrenter.

WSE-2 vil drive selskapets CS-2 AI-datamaskin, som tilbys som bransjens raskeste AI-datamaskin, og som er designet og optimalisert for 7 nm og utover. CS-2 mer enn dobler ytelsen til selskapets første generasjon CS-1.

Produsert av TSMC på deres 7 nm-node, dobler WSE-2 mer enn alle ytelsesegenskapene på brikken – antall transistorer, kjerner, minne, minnebåndbredde og materialbåndbredde – sammenlignet med første generasjons WSE. Resultatet, sier selskapet, er at på hver ytelsesmåling er WSE-2 flere ganger større og yter mer enn noen konkurrerende GPU på markedet.

Med hver komponent optimalisert for AI-prosessering, leverer CS-2 mer beregningsytelse med mindre plass og mindre strøm enn noe annet system. Avhengig av arbeidsbelastning, fra AI til HPC, hevdes CS-2 å levere hundrevis eller tusen ganger mer ytelse enn eldre alternativer, og til en brøkdel av kraftuttaket og areale.

I følge selskapet erstatter en enkelt CS-2 klynger av hundrevis eller tusenvis av grafikkprosessorer (GPUer) som bruker dusinvis av hyller, bruker hundrevis av kilowatt og tar måneder å konfigurere og programmere. CS-2 er bare 26 tommer høy og får plass i en tredjedel av et standard datasenter-rack.

Den første generasjonen Cerebras WSE og CS-1 er blitt installert av en rekke kunder det siste året, inkludert Argonne National Laboratory, Lawrence Livermore National Laboratory, Pittsburgh Supercomputing Center (PSC) med sin banebrytende Neocortex AI superdatamaskin, EPCC, superdatasenteret ved University of Edinburgh, GlaxoSmithKline, Tokyo Electron Devices, med flere.

Kommentarer