Vil du lage en ASIC? Google betaler - Elektronikknett
Skywater-wafer
Illustrasjonsfoto: Skywater Technologies

Vil du lage en ASIC? Google betaler

For godt til å være sant? Neida, Google tar produksjonskostnadene til den amerikanske skiveprodusenten Skywater. Imidlertid må designet ditt være en helt åpen kildekode, og du må være villig til å dele arbeidet.

Såkalte shuttle-programmer, hvor flere kunder deler den samme skiven (wafer), har lenge vært brukt av forskningsverdenen spesielt for å holde kostnadene nede. Det har vært programmer for både CMOS-prosesser og for mikromekanikk.

Imidlertid har disse programmene alltid kostet penger å delta i. På den annen side har resultatene tilhørt kundene.

I det nye shuttle-programmet sponset av Google, er det motsatt. Det er gratis å delta, men du kan ikke ha noen hemmeligheter, siden alt er basert på åpen kildekode.

Når det er gratis, vil du også få lov til å mislykkes. Det skal være mulig å teste nye ting som ingen har gjort før, og deretter lære av problemene som har oppstått

Den første produksjonsomgangen er planlagt i november, og den andre kommer seks måneder senere. Planen for fremtiden er at det kommer skyttelbuss hver tredje måned.

Dette er en 130 nm prosess ved Skywater foundry. Selskapets har røtter fra 1980-tallet da Control Data Corporation (CDC) startet sin virksomhet i delstaten Minnesota. I 1991 overtok Cypress fabrikken, og i 2017 ble den knoppet av i Skywater med støtte fra lokal kapital.

Produksjonen foregår på åtte-tommers skiver og kapasiteten er 86.000 masketrinn per uke.

En PDK, et prosessdesign kit, er også nødvendig for å designe kretser. Det kan sees på som en modell av prosessen og er nødvendig for at designverktøyene skal kunne levere et resultat som fungerer med en bestemt produksjonsprosess.

For dette prosjektet er det opprettet en åpen kildekode-variant, kalt Skywater PDK, som alle kan laste ned og bruke. Et prosjekt for dette er opprettet på Github.

Hvert prosjekt vil ha et areal på 10 kvadrat millimeter, som for eksempel vil være nok for en åttekantet Risc V. Det er plass til 40 prosjekter per runde, men hvordan prosjektene velges ut, hvis interessen er stor, er ikke avgjort.

Du kan forvente å få minst hundre kapslede komponenter som belønning for arbeidet.

Uansett, en god start er å se videoen som ble lastet opp i sommer, og som er den første i en serie som beskriver alle trinnene i prosessen til en innkapslet komponent (videoen har en lengde på drøyt halvannen time).

Kilde: etn.se

Kommentarer