Rapport: Advarer om økende nettangrep på IoT-utstyr - Elektronikknett
yay-9479498-sikkerhet

Rapport: Advarer om økende nettangrep på IoT-utstyr

Cyberangrep på internettkoblede enheter fortsetter å øke med en alarmerende hastighet på grunn av dårlig sikkerhetsbeskyttelse og nettkriminelle som bruker automatiserte verktøy for å utnytte disse sårbarhetene, ifølge den siste Nokia Threat Intelligence Report.

Rapporten fant at Internett-tilkoblede, eller IoT-enheter, nå utgjør omtrent 33% av infiserte enheter, opp fra ca 16% i 2019. Rapportens funn er basert på data samlet fra overvåking av nettverkstrafikk på mer enn 150 millioner enheter globalt hvor Nokias NetGuard Endpoint Security-produkt er distribuert.

Bruk av IoT-enheter, fra overvåkningssystemer for smarte hjem til droner og medisinsk utstyr, forventes å fortsette å vokse etter hvert som forbrukere og bedrifter vil dra nytte av den høye båndbredden, ultra-lave latenstiden og fundamentalt nye nettverksfunksjoner som 5G muliggjør, ifølge rapporten.

Graden av suksess med å infisere IoT-enheter avhenger av enhetens synlighet til internett, ifølge rapporten. I nettverk der enheter rutinemessig tildeles offentlige IP-adresser, ser man en høy infeksjonsrate. I nettverk der operatører bruker oversettelse av nettverksadresse (Network Address Translation), reduseres infeksjonsraten betraktelig fordi de sårbare enhetene ikke er synlige for nettverksskanning.

Rapporten avslører også at nettkriminelle også bruker COVID-19-pandemien for å prøve å stjele personlige data gjennom en rekke typer skadelig programvare. Spesielt er en som er forkledd som et «Coronavirus Map»-applikasjon - som etterligner det autoritative Coronavirus Map utgitt av Johns Hopkins University.

Den falske applikasjonen brukes til å plante skadelig programvare på ofrenes datamaskiner for å utnytte personlige data. «Nettkriminelle spiller på menneskers frykt og ser på denne situasjonen som en mulighet til å fremme deres agendaer,» heter det i rapporten. Rapporten oppfordrer publikum til å installere applikasjoner bare fra pålitelige appbutikker, som Google og Apple.

– De omfattende endringene som skjer i 5G-økosystemet, med enda flere 5G-nettverk som blir distribuert rundt hele verden når vi beveger oss til 2021, gir store muligheter for ondsinnede aktører å utnytte sårbarheter i IoT-enheter. Denne rapporten forsterker ikke bare det kritiske behovet for forbrukere og bedrifter til å bedre sin egen praksis for cyberbeskyttelse, men også for produsenter av IoT-enheter å gjøre det samme, sier Bhaskar Gorti, Nokia Software President og Chief Digital Officer i en kommentar.

Kommentarer