Posisjoneringsmoduler bak droneshow

Sanntids støtte for kinematikk muliggjorde nøyaktighet på centimeternivå da 2198 miniatyr-UAV holdt rekordoppvisning nylig. Se video her!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Den rekordstore parallellflyvningen med 2198 miniatyr-UAVer (ubemannede luftfartøyer) ble synlig på nattehimmelen over St. Petersburg, Russland, 3. september. Det ti minutter lange droneshowet inkluderte en «flyvende due» med et vingespenn på 600 meter, som var synlig fra tre kilometer unna. Se video nederst i saken.

Geoscan, som bygget og programmerte dronene og kjørte oppvisningen, valgt det sveitsiske firmaet u-blox sin posisjoneringsteknologi ut fra kombinasjonen av nøyaktighet, ytelse, og evne til å hente posisjonsdata fra både GLONASS og GPS satellittnavigeringssystemer.

Geoscan Salute-dronene, som bare måler ti centimeter på tvers, ble designet utelukkende for bruk i gruppe- og droneshow. Dronene bruker u-blox NEO-M8P GNSS-moduler med høy presisjon for å gi posisjoneringsdataene som er nødvendige for å sikre at de kan plasseres på himmelen med høy nøyaktighet. Dette gjør det mindre sannsynlig at de skal kollidere med hverandre, og gjør det mulig å bli forflyttet raskere og mer effektivt. Sluttresultatet er et mer flytende droneshow, der den forbedrede posisjonsnøyaktigheten til hver drone bidrar til en bedre totalvisning og sammenhengende figurformer. Salute-droner kan også returnere til basestasjonene automatisk på slutten av et show.

Den høypresisjons GNSS-modulen NEO-M8P som er brukt i Salute-dronene implementerer en sanntids kinematisk (RTK) tilnærming, som skal forbedre posisjonsnøyaktigheten ved å sammenligne fasen i et signal som sendes fra en navigeringssatellitt med fasen fra det samme signalet som er blitt mottatt og videresendt fra en fast basestasjon. Nøyaktigheten som oppnås på denne måte gjør dronen i stand til å beregne sin relative posisjon ned til noen få millimeter, og dens absolutte posisjon til innenfor en centimeter av den tiltenkte posisjonen.

Geoscan har laget droneoppvisninger gjennom de to siste årene, og hadde i begynnelsen «bare» 40 droner i luften samtidig.  Semen Lapko, som leder droneshowprosjektet i Geoscan, mener u-blox-modulene både har bidratt til mer nøyaktig posisjonering og redusert prepareringstid i forkant av oppvisningene.

Powered by Labrador CMS