Kriminelle bruker kunstig intelligens - Elektronikknett
Trend Micro digital sikkerhet

Kriminelle bruker kunstig intelligens

Ny rapport fra Europol, UNICRI og Trend Micro avslører hvordan cyberkriminelle bruker kunstig intelligens for å angripe myndigheter og næringsliv uten å bli oppdaget.

Trend Micro la nylig frem rapporten “Malicious Uses and Abuses of Artificial Intelligence” hvor IT-sikkerhetsselskapet har samarbeidet med Europol og FNs institutt for interregional forskning i kriminologi (UNICRI) for å avdekke hvordan cyberkriminelle bruker kunstig intelligens i dag til å begå forbrytelser og hvordan de vil bruke det i fremtiden. 

Rapporten presenterer informasjon om eksisterende og potensielle angrep utført med hjelp fra kunstig intelligens, samt anbefalinger for hvordan risikoen for å bli angrepet kan reduseres.

Cyberkriminelle følger med
Trend Micro Karianne Myrvold Karianne Myrvold, Trend Micro.

– Kunstig intelligens fører med seg en rekke nye muligheter og fordeler for virksomheter på jakt etter å bli mer effektive og produktive. Samtidig må vi ikke glemme at det gjør også de cyberkriminelle. Historien har vist oss at de kriminelle alltid er tidlig ute med å ta bruk ny teknologi og kunstig intelligens er ikke et unntak, advarer kommunikasjonssjef i Trend Micro, Karianne Myrvold.

Rapporten forklarer hvordan cyberkriminelle bruker kunstig intelligens til å skape nye trusler og til å gjennomføre angrep. Deepfakes er i dag den mest kjente bruken av kunstig intelligens som et angrepsvåpen. Rapporten advarer imidlertid om behov for nye måter å avsløre og redusere risikoen for angrep tilrettelagt ved hjelp av kunstig intelligens.

– I en tid hvor publikum blir stadig mer bekymret for hvordan kunstig intelligens kan bli misbrukt, kan denne rapporten hjelpe oss med å forhindre skadelig bruk av kunstig intelligens, og også dempe disse truslene proaktivt, sier Edvardas Šileris, sjef for Europols nettkriminalitetssenter.

  • Gjennomføre storstilte og overbevisende angrep gjennom sosial manipulering. 
  • Hente ut relevant data via skadelig programvare for å gjøre angrepene enda mer effektive.
  • Komme seg rundt sikkerhetsmekanismer basert på biometriske prosesser for å identifisere brukere basert på ansikt eller stemme.
  • Gjennomføre intelligente angrep med løsepengevirus uten å bli oppdaget.
  • «Forurense» data ved å identifisere svakheter i virksomheters egen infrastruktur.
Teknologi er grunnleggende, men kan også være ødeleggende

– Etter hvert som kunstig intelligens blir mer og mer utbredt i vårt "virkelige" samfunn, blir det også klart og tydelig at dette er en teknologi som er grunnleggende for vår fremtid, sier Irakli Beridze, sjef for Senter for kunstig intelligens og robotikk ved UNICRI. Men selv om kunstig intelligens gir store fordeler for samfunnet, kan det også misbrukes. Det er viktig å belyse den mørke siden av kunstig intelligens og derfor er vi glade for samarbeidet med Europol og Trend Micro, og vårt felles bidrag til videre diskusjoner innenfor dette viktige emnet.

Rapporten advarer også mot at kunstig intelligens vil bli brukt for å forbedre effektiviteten av skadelig programvare og for å forstyrre sikkerhetsløsninger som antivirus og ansiktsgjenkjenningssystemer.

– Som det kommer frem i rapporten, blir kunstig intelligens allerede brukt til å gjette seg frem til passord, bryte seg forbi CAPTCHA-sikkerhet og kloning av stemmer. I tillegg er det mange flere ondsinnede nyvinninger på vei. Vi er veldig stolte av samarbeidet med Europol og UNICRI for å øke bevisstheten omkring truslene relatert til kunstig intelligens, og på den måten bidra til å skappe en tryggere digital fremtid for oss alle, sier Myrvold. 

Anbefalinger for en tryggere digital fremtid

I rapporten legges det frem flere anbefalinger rettet mot virksomheter, organisasjoner og myndigheter, som blant annet å:

  • Utnytte potensialet i kunstig intelligens som et kriminalitetsbekjempende-verktøy for politimyndigheter og sikkerhetsindustrien.
  • Stimulere til kontinuerlig forsking på utvikling av defensiv teknologi.
  • Fremme og utvikle trygge og sikre rammer for kunstig intelligens-design.
  • Utnytte partnerskap mellom det private og det offentlige, og etablere tverrfaglige ekspert-grupper.

Klikk her for å lese rapporten “Malicious Uses and Abuses of Artificial Intelligence” i sin helhet. 

 

Kommentarer