Amund Eide i Miko Plast tilbyr produksjon i alle kjente plastproduksjonsprosesser, inkludert sprøytestøping og maskinering av plast.

Plast som suksessfaktor

I moderne elektronikkprodukter må innkapsling og mekaniske deler sees i sammenheng med resten av designet. Miko Plast AS kan kanskje stille med noen overraskende løsninger. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Plast er et nyttig og anvendelig materiale, men det er viktig å ikke gå i fellen ”plast er plast”. Det finnes titusenvis av ulike plastmaterialer med særegne egenskaper, og det kan være flere ting å ta hensyn til i et mekanisk-/mekatronikk-design enn det som kommer frem i en enkel 3D-tegning i designverktøyet.

Miko Plast (www.miko-plast.no) er en bedrift i samarbeidsnettverket OMNI Alliansen, som bringer sammen virksomheter med ulike spisskompetanser, fra mekanikk til elektronikk, batterier, programvare og systemkompetanse. Se også  www.omni.no

I annen rekke?

Gjennom tett og tidlig samarbeid med kunden kan Miko Plast komme opp med materialer, produksjonsprosesser og design som løfter produktet med hensyn til produserbarhet, pris, funksjon og kvalitet. Her diskuterer daglig leder Steinar Lein, salgsingeniør Amund Eide og salgssjef Mattias Fogel det nye designet til AD Navigasjon, der støtsoner, tetting og EMC-skjerming er integrert i kapslingen. Maskiningeniør Nils H. Parborg med over 30 års erfaring fra plastbransjen er også en viktig del av teamet, men var ikke til stede da bildet ble tatt.

– Vi gjør mange oppdrag knyttet til elektronikkdesign, og det er nok slik at mange kunder har mest fokus på elektronikken. Kapsling og batterier kommer gjerne i annen rekke, sier daglig leder Steinar Lein i Miko Plast AS. Som medlem i OMNI Alliansen kommer bedriften ofte i inngrep med elektronikkprodukter, og har bl.a. et utstrakt samarbeid med en annen medlemsbedrift, Schive AS, om innkapsling batteripakker – både når det gjelder mekanisk design og produksjon.

Eksempel på redesign, i dette tilfellet en såkalt nodelås for undervannsbruk, der en mengde metall- og plastdeler er erstattet av et enklere plastdesign med kun tre deler.

Deler kompetanse

Produkteksempel: Robotarm.

– Det er viktig å starte tidlig med å se på kapsling og funksjoner – det kan fort gi bedre, mer produksjonsvennlige og billigere produkter, understreker Lein, som er opptatt av å dele selskapets brede kompetanse på området. Miko Plast har til og med utgitt en liten informasjonsbrosjyre som tar for seg de viktigste punktene rundt design og bruk av plast. Har du lest denne, har du et godt utgangspunkt og vil i hvert fall kunne slippe å gå i de verste fellene.

Innkapsling til ”skiradaren” Sknow, som er utviklet i samarbeid med OMNI Alliansen.

Alt av teknologier

Selskapet driver også FoU på bruk av trefiber (!) i sprøytestøpt plast. Med opptil 50% trefiber i produktene halveres bruk av fossile materialer, vekten reduseres, de blir sterkere og CO2-besparelsene skal være vesentlige. Produktene er 100% resirkulerbare.

Miko Plast tilbyr produksjon i alle kjente plastproduksjonsprosesser, inkludert sprøytestøping og maskinering av plast. Alt fra ”enkle” hylser til kompliserte produkter med kombinasjon av flere materialer – og til plast som kan tåle 180 grader C i oljebrønner. – Vi kan gjøre konstruksjon av nye produkter, og redesign av gamle, forteller Lein, og viser til flere eksempler der man har erstattet produkter bestående av en mengde metall- og plastdeler med et enklere design helt i plast og med færre deler. 

Bysykler

Som et designeksempel har Miko Plast utviklet innkapsling til styreenheten som Klepp-firmaet Icsys AS har utviklet til de nye bysyklene i Stavanger. Løsningen skulle være enkel og robust, ha plass til antenne og ha integrerte strekkavlastere med silikonklemmer for kabler. Kretskortet snappes enkelt på plass, uten behov for skruer. Løsningen ble utviklet slik at den ble mulig å sprøytestøpe.

Miko Plast har sin egen sprøytestøpefabrikk i Enebakk, der de har spesialisert seg på bruk av resirkulert plast – RPC. Fabrikken er høyt automatisert, og alle maskinene kan bemannes av én ansatt på hvert skift. Automasjonstekniker Rahmatulla Emin forteller at de robotiserte maskinene er fleksible å programmere, i tillegg til at en rekke prosesser ligger ferdiglagret i systemet. Roboter stabler produktene automatisk på pall.

Losnavigasjon

Et annet eksempel er navigeringssystemet som AD Navigation i Tønsberg har utviklet for loser. Ved å plassere tre navigasjonsenheter på et skip, har losen dermed sitt eget, pålitelige navigasjonssystem om bord. Sammen med AD Navigasjon har Miko Plast laget en boks som er støpt i flere omganger med ulike materialer, slik at man får en myk støtkant og tetting.

Plettert EMC-skjerming

Boksen til navigasjonsenheten XR-2 holder dermed tett i henhold til IP klasse 68. – Denne løsningen sparer deler, og gir i tillegg mer robust tetting, forklarer Lein. EMC-skjerming gjøres ved en pletteringsprosess hvor aluminium legges direkte på plastdelene, slik at metall deksler blir overflødige.

Velge riktig

– Vi kan levere alle typer prosesser – ikke nødvendigvis innomhus, men vi har fokus på å ha all kompetansen som trengs, og kunne velge riktig prosess for kunden, understreker Lein. Løsningen må ha riktig pris og kvalitet i forhold til størrelse og kvanta. Ikke alt trenger å sprøytestøpes, noe som medfører dyre støpeverktøy. 

Snakk sammen

– Kunden kan komme med en idé, eller ferdige sensorer eller elektronikk som skal pakkes inn. Løsningen finner vi i fellesskap.  Vi benytter gjerne tegningsunderlag fra kunden, men som nevnt er det mye å ta hensyn til. Ofte er kapslingen ikke tilpasset produksjon. For eksempel må man være oppmerksom på å ha plass til en såkalt slippvinkel, for å kunne få produktet ut av støpeformen, forklarer Lein. – Derfor er det viktig å kunne snakke med produsenten. Helst i nærheten. Det blir for dyrt å endre design i Kina, legger han til.

Powered by Labrador CMS