Robotiserer elektronikkproduksjon - Elektronikknett
MCell_dramatic

Robotiserer elektronikkproduksjon

Med sitt nye robotkonsept skal MTEK gjøre det mulig å hente hjem elektronikkmontasje som ellers krever billig, manuell arbeidskraft.

Det svenske selskapet MTEK Industry AB satser på smartfabrikk-løsninger, og tilbyr bl.a. programvare som dekker hele produksjonskjeden og styrer alle prosesser og arbeidsflyt i ulike systemer og faser av produksjonen. I tillegg lager de produksjonsceller med maskinsynmuligheter og matersystemer.

Nå lanserer de MCell Insertion, beskrevet som en fleksibel, adaptiv og programvaredefinert robotløsning for montering av elektroniske komponenter.

Løsningen skal kunne gi betydelige kostnadsbesparelser, heter det. 

I installasjoner hos noen av verdens største EMS- og OEM-selskaper har MCell redusert arbeidskostnadene med mer enn 70%, selv i lavkostregioner, skriver selskapet i en pressemelding.  Dette skal gi en rask inntjening av investeringene.

Dessuten poengterer MTEK at denne reduksjonen i arbeidskostnader betyr at produksjonsselskapene kan opprettholde konkurransedyktige priser, selv når produksjonen hentes hjem til «regioner med høyere kostnader».

MTEK har lenge ligget i et slags «stealthmodus» som de selv kaller det, men har allerede hanket inn både samarbeidsstøtte og investeringer fra robotgiganten ABB. Nå er de for alvor på banen med digitale byggeblokker som skal kunne gi rask implementering og gi avkastning i form av økt ytelse og effektivitet.   

MattiasAndersson Mattias Andersson, MTEK.

 – Målet vårt er å forenkle veien til «den smarte fabrikken» ved å skape digitale byggeblokker som raskt kan tas i bruk og levere ekte ROI, sier adm. direktør Mattias Andersson i en kommentar. – Denne første MCell-modulen gjør nytte for seg rett fra boksen, løser en spesifikk produksjonsutfordring, og krever ingen programmering, legger han til.  

MCell Insertion anvender ABB YuMi samarbeidsroboter («koboter») «ultra-rimelige» matere, zero touch programmering og kan installeres og igangsettes fjernstyrt – noe som er ideelt i disse tider med sosial distansering og -isolering.  

– Resultatet er høyere kvalitet og bedre konsistens, lavere kostnad per montasje og raskere omstilling fra produkt til produkt, forklarer Andersson. 

MCell bruker MBrain, en del av MTEKs Factory Intelligence System, for å levere «zero touch» programmering så vel som høy ytelse. Dette kan du lese mer om MTEKs nettside.

Kommentarer