En milliard til grønn omstilling

Forskningsrådet får 982 millioner kroner totalt over tre år dersom Regjeringens forslag om en ekstrabevilgning til næringslivet for nye, klimavennlige næringer og løsninger, får støtte i Stortinget. Tiltakspakken er på totalt 3,6 milliarder over tre år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Tiltakspakken skal gå til grønn omstilling både av næringslivet og samfunnet, lavutslipp, hydrogenbaserte drivstoffløsninger og sirkulærøkonomi. Bedrifter skal konkurrere om å utvikle nye, klimavennlige næringer og løsninger som svarer på store samfunnsutfordringer, til dels i samarbeid med forskningsorganisasjoner. En egen tidsavgrenset grunnbevilgning til instituttsektorene utgjør nesten en tredjedel av tildelingen og er ment for å gjøre instituttene i stand til å bidra i omstillingen av norsk næringsliv. 

Seks departementer legger penger i potten på 982 millioner kroner som Forskningsrådet bevilges over tre år, etter Regjeringens framlegg:

  • Over en halv milliard, 537 millioner kroner, kommer fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) 
  • 145 millioner fra Klima- og miljødepartementet (KLD) 
  • 135 millioner fra Olje- og energidepartementet 
  • 110 millioner fra Kunnskapsdepartementet (KD) 
  • 40 fra Helse- og omsorgsdepartementet 
  • 15 millioner fra Landbruks- og matdepartmentet (LMD) 

Næringsliv og forskningssektoren
Tildelingene til Forskningsrådet rettes mot ulike innsatsområder, med hovedvekt på innovasjonsprosjekter i næringslivet. 

– Forskningsrådet vil rette utlysningen av disse midlene særlig mot prosjekter i næringslivet og samarbeidsprosjekter mellom forskningsorganisasjoner og næringsliv der investeringen går til å utvikle bærekraftige løsninger innenfor energi, transport og teknologi innenfor alle områder som bidrar til klimavennlige løsninger og grønn omstilling, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet. 

300 millioner til instituttene
Bevilgningen som er foreslått til Forskningsrådet omfatter også vel 300 millioner kroner til instituttsektoren som et påslag på grunnbevilgningen til instituttene.  

– I denne sammenhengen er det en svært viktig tilleggsbevilgning i og med at det er avgjørende å ha med instituttsektoren i omstillingen av norsk næringsliv, men også for at de skal bidra til å utvikle nye bedrifter og løsninger for fremtiden. Samarbeid mellom instituttsektoren og bedriftene er også viktig for å få fram svært gode, forskningsbaserte klimaløsninger, sier områdedirektør Fridtjof Unander i Forskningsrådet. 

I tillegg skal 40 millioner kroner investeres i prosjekter innenfor sirkulær økonomi og vil bli utlyst separat av Forskningsrådet.

Samarbeid
– Tiltakspakken og et styrket samarbeid mellom forskningsinstitusjoner, offentlig sektor og næringsliv vil gi et ekstra momentum og økt fart i den grønne omstillingen, skape nye næringsmuligheter og grønn vekst sånn at Norge får flere økonomiske bein å stå på i framtiden, sier John-Arne Røttingen.

Tiltakspakken er også gunstig for mer samarbeid mellom virkemiddelaktørene, som i denne sammenhengen er Enova, Innovasjon Norge, Selskapet for industrivekst (SIVA) og Forskningsrådet.

Enova får den største delen av tiltakspakken med 2 milliarder kroner og er spesielt rettet mot teknologiutvikling.

Grønn plattform
1 milliard kroner bevilges Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva til grønn forskning og innovasjon via en «grønn plattform». 192 millioner kroner årlig i tre år av denne bevilgningen er foreslått gitt til Forskningsrådet. Innsatsen skal rettes mot omstilling og diversifisering for et grønt og konkurransedyktig næringsliv — og gjennom virkemidler og grep i hele FoUI-kjeden og der bedrifter og forskningsinstitutter deltar. 

Regjeringens forslag skal behandles i Stortinget i nærmeste fremtid. 

Powered by Labrador CMS