VitalThings utvikler Somnofy ved hjelp av Norconsult Informasjonssystemer. Fra venstre: Daniel Johansen Trosten, Bård Benum og Sondre Foslien.

Bedre søvn med kunstig intelligens?

VitalThings har bygget søvnsensoren Somnofy for å måle søvnkvaliteten din rett fra nattbordet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Livet med teknologi og overdreven skjermbruk får ofte skylden for at så mange sliter med nattesøvnen, men teknologien kan også være med på å bedre søvnkvaliteten, bare vi bruker den riktig.

Norconsult Informasjonssystemer (NoIS) har bistått med å videreutvikle en såkalt søvnscore, en oppfatning av hvor godt en person har sovet, samt jobbet med å utvikle algoritmer for å gi brukerne intelligente anbefalinger om hva de bør gjøre for å sove enda bedre.

Daglig leder i VitalThings, Bård Benum, beskriver Somnofy som en intelligent digital assistent med to hovedfunksjoner: Å gi gode analyser rundt kroppens grunnleggende funksjoner, såkalte vitale tegn, og å passe på folk om natten.

– I den første kategorien gjør vi ganske mange detaljerte analyser rundt hva som skjer med en person om natten, som pustebevegelser, bevegelser av kroppen, søvn og søvnmønster. I kategori to skal vi rett og slett følge med på om folk sover eller ikke sover, noe som kan være nyttig for eksempel for et sykehjem, forklarer Benum.

Presis
Dagens løsninger gir enten ganske unøyaktige data, som fra klokker og mobil-apper, eller krever at du kobler deg på en haug med kabler i et eget søvnlaboratorium. Det spesielle med Somnofy-teknologien er at den er helt kontaktløs, samtidig som den gir så gode data at de kan brukes til avanserte søvnanalyser.

– Vi jobber tett med medisinske miljøer og søvnforskningsmiljøer, og er nå oppe på et 90 prosents-nivå, sammenlignet med datakvaliteten du får fra avansert medisinsk utstyr for søvnmåling med elektroder, forteller Benum.

Maskinlæring
Datastrømmen fra Somnofy utgjør grunnmuren for VitalThings’ tjenester. I tillegg til å overvåke brukerens vitale tegn måler Somnofy også omgivelsene, slik som luftkvalitet, lys, lyd, temperatur, luftfuktighet og andre faktorer. Selv om VitalThings er i en tidlig fase har selskapet allerede 30.000 netter med data.

Denne datastrømmen gir gode muligheter for avanserte analyser, noe VitalThings blant annet får hjelp av to rådgivere hos NoIS til å utforske. Daniel Johansen Trosten og Sondre Foslien kom inn for å gi VitalThings et ekstra gir i utviklingen. De har jobbet med selskapets datastrømmer og undersøkt hvordan VitalThings kan bygge enda mer intelligente tjenester for å vurdere hvor godt en person faktisk sover, og hva som kan påvirke søvnen.

– VitalThings har samlet data fra testbrukere og hadde ganske mange gode ideer om hva man kunne gjøre med dataene. Det gjorde at vi ikke fulgte ett konkret spor, men arbeidet med en generell utforskende dataanalyse, sier Trosten fra NoIS.

– VitalThings har folk som kan dataanalyse, så det de trengte aller mest var nye hoder til å angripe problemstillingene deres. Vår oppgave ble å komme med mulige fremgangsmåter for å håndtere problemer VitalThings ønsket løst, og å teste og implementere disse fremgangsmåtene, sier Foslien fra NoIS.

God natt?
NoIS har også jobbet med personaliserte søvnmodeller for å utarbeide personlige søvntips som en bruker kan få etter en viss periode, siden ikke alle sover like godt under samme omstendigheter.

– En ting vi får bekreftet gjennom datagrunnlaget vårt, og som stemmer godt med søvnforskingen, er hvor viktig det er at du legger deg og står opp til samme tid, såkalt søvnregularitet. Det har vi kjørt en del analyser på, og det er tydelig at de som har høyest søvnregularitet også sover best. Og vi ser at det hjelper veldig hvis du får beskjed hver gang du er i ferd med å dra ut så mye at det påvirker søvnkvaliteten din, avslutter Benum.

Powered by Labrador CMS