Med to lag bestående av perovskitt (topp) og chalkogenidglass (bunn), har forskere klart å lage en tynnfilmsolcelle med 25 prosent effektivitet.

Forskning: Tynnfilm like god som tradisjonelle solceller

Et 5 millioner euro-prosjekt har fått fram tynnfilm solceller som er like effektive som tradisjonelle solceller.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Forskere fra Hasselt University, imec, VITO og internasjonale partnere innen PERCISTAND-konsortiet har blitt de første til å oppnå en energieffektivitet på 25 prosent med en tynnfilms solcelle. Dette betyr at denne skive (wafer)tynne solcellen genererer like mye energi som en tradisjonell silisiumsolcelle. – I tillegg er solcellene våre tynne og fleksible, noe som gjør dem ideelle for integrering i bygninger og tak, sier prof. Bart Vermang (Hasselt University/IMEC/EnergyVille). – Med disse tynnfilms-solcellene er vi for første gang konkurransedyktig med den tradisjonelle solcellesektoren.

Konsortiet, som delvis består av et samarbeid i det som kalles EnergyVille og Solliance, har lykkes med å oppnå en rekordeffektivitet med tynnfilms solceller. – Vi har oppnådd en energieffektivitet på 25 prosent for første gang, noe som er like mye som en tradisjonell solcelle kan generere. Og vi har ennå ikke nådd den øvre grensen for våre tynnfilms solceller, sier Bart Vermang, koordinator i PERCISTAND konsortiet.

– Vi bruker to typer materialer for å oppnå denne effektiviteten, som vi legger lagvis oppå hverandre, sier Bart Vermang. – Et tradisjonelt solenergipanel består av et enkelt lag, vanligvis av silisium. For disse solenergicellene, bruker vi to forskjellige materialer som forsterker hverandre. Vår konsortium er et samarbeid som vi trygt kan kalle den beste tynnefilm-solcelleforskningsgruppen i verden. Noen av partnerne jobber på bunncellen, mens andre jobber på toppcellen. De siste ukene har vi kombinert de beste bunn- og toppcellene, det er slik vi har oppnådd dette høye effektivitetsnivået. Ambisjonen vår nå er å generere en energieffektivitet på 30 prosent i løpet av de neste tre årene.

– Vi vil virkelig kunne konkurrere med tradisjonelle solcellepaneler med dette, sier Bart Vermang. – Våre solceller er laget av platetynne, fleksible materialer, slik at du kan utvikle solcellepaneler i alle farger og størrelser som kan integreres i husets fasader eller tak. Og fordi solcellene er så tynne, trengs det mindre materiale for å lage solcellepaneler. Dette vil gjøre solcellepanelene enda billigere enn de tradisjonelle, sier han. – I dette prosjektet samarbeider vi også med økonomer for å analysere kostnadene. På denne måten håper vi å ha en forretningsmodell klar innen slutten av prosjekt som gjør det enklerer for virksomheter som ønsker å produsere disse solcellene til å komme i gang.

Når det gjelder tidsperspektiv sier Vermang at de for øyeblikket har klart få disse resultatene på solceller på omtrent 1 cm². – Jeg ser for meg at panelene blir tilgjengelig på markedet innen åtte år. Det er fremdeles en rekke hindringer som må overvinnes. For eksempel kan vi allerede legge de øverste cellene på bunncellene og genererer energi, men fortsatt må vi finne en kostnadseffektiv måte å kombinere de to lagene i én modul. Ingeniørene våre ved Hasselt University og imec innenfor EnergyVille, jobber for tiden med dette. Og vi kommer definitivt dit, avslutter Bart Vermang.

Forskningsprosjektet PERCISTAND er tildelt 5 millioner euro fra European Horizon 2020-programmet under tilskuddsavtale Nr 850937. Konsortiet består av tolv internasjonale partnere:

Hasselt University, imec, VITO, TNO, Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg, Karlsruhe Institute of Technology, Empa Switzerland, Nasjonalt senter for vitenskapelig forskning – Institute PV France (CNRS-IPVF), Solar Switzerland, NICE Solar Energy, Australian National University og National Renewable Energy Laboratory USA.

Powered by Labrador CMS