Ny COM-standard: Fra kredittkort til frimerke - Elektronikknett
OSM-press-release

Ny COM-standard: Fra kredittkort til frimerke

COM-standarden OSM (Open Standard Module) har fått en ny versjon. Konsortiet SGET e.V. har gitt ut versjon 1.0 som definerer loddbare moduler i forskjellige størrelser, med fokus på miniatyrisering. En modul på størrelse med et frimerke må kunne inneholde like mange funksjoner som dagens moduler.

Den nye spesifikasjonen standardiserer pinout og grensesnitt for moduler i størrelse fra frimerke til kredittkort. Strømeffektive og supereffektive moduler kan være basert på arkitekturer som MCU32, ARM og x86 og kommer fra forskjellige produsenter. Modulstandarden er primært ment for IoT-applikasjoner og kantsystemer i krevende industrielle miljøer.

– OSM-moduler gir en ultraminiatyrisert formfaktor med attraktiv pris og høy skalerbarhet, sier Martin Unverdorben, styreleder i SGET STD.05 Standard Development Team. Standarden er åpen, og alle modulene skal være komplette med drivere og BSP.

Alle OSM-moduler er publisert og lisensiert under Creative Commons Plus (CC +). Det gir en åpen lisensieringsmodell som Creative Commons Attribution-ShareAlike lisens (CC B-SA 4.0) for et definert sett med materialer, komponenter og programvare og en kommersiell lisens for alt som ikke er inkludert i den åpne lisensen. Blokkdiagrammer, biblioteker og stykklister kan være åpent tilgjengelige samtidig som IP-adressen til for eksempel bærerkortet kan lisensieres separat uten å bryte reglene for åpen lisensiering.

OSM-spesifikasjonens BGA-tilkobling til bærerkortet og overflatemontering av kortkomponenter gir også et ekstra holdbarhetsnivå, noe som er viktig i industrielle applikasjoner. Kortdesignet er samtidig tilpasset lavprisproduksjon.

De forskjellige kortformatene er forskjellige i både ytelse og grensesnitt. Moduler fra S-størrelse og oppover har videogrensesnitt for opptil en RGB-kanal og en fire-kanals DSI. M-moduler kan også ha to eDP/eDP++ kanaler, og L-modulen har også en LVDS kanal for grafikk. Den største modulen kan dermed ha opptil fem parallelle videokanaler. Alle moduler fra S-størrelse og oppover har CSI-grensesnitt for kamera.

L-modulene kan ha opptil 10 PCIe-kanaler for utvidelse. M-modulene har to kanaler og S-modulene en kanal. I tillegg kan alle modulene ha opptil fem Ethernet-kanaler for systemkommunikasjon, to USB 2.0-kanaler (pluss to USB 3.0-kanaler i L-modulene), opptil to CAN-kanaler og fire UART-er. Flash-minne kan kobles til via UFS.

Et kommunikasjonsområde med 18 forbindelser kan brukes til slike ting som trådløs kommunikasjon eller feltbusser. Opptil 19 tilkoblinger er tilgjengelige for produsentspesifikke signaler, og opptil 58 tilkoblinger er reservert for fremtidig bruk.

OSM-spesifikasjonen kan lastes ned fra sget.org/standards/osm/

Kommentarer