Satellittstyrt gressklipping - Elektronikknett
Husqvarna H350-0750_TIF

Satellittstyrt gressklipping

Etterlengtet teknologi? Med robotgressklippere helt og holdent styrt av satellitter, kan du nå klippe plenen din med en nøyaktighet helt ned til 2-3 centimeter.

Husqvarna lanserer robotgressklipperen Automower, med det satellittbaserte navigeringssystemet EPOS, for det norske markedet våren 2021. Den første versjonen av klipperen på norsk jord, befinner seg på Husqvarnas fabrikk i Sarpsborg.

Husqvarna Epos1 web Produktekspert Oddmund Ihle fra Husqvarna er en av de første til å teste ut den satellittdrevne robotgressklipperen Automower 550 EPOS på gressplenen utenfor Husqvarnas fabrikklokaler i Sarpsborg.

– Tidligere måtte man legge ut en kabel i gresset som styrte robot-klipperne. Det krevde mye arbeid å legge kablene ned i gresset på riktig måte, og det innebar alltid en risiko for at de ville bli kuttet over eller ødelagt, forklarer produktekspert Oddmund Ihle hos Husqvarna.

Ifølge Husqvarna er satellittene som styrer enhver robotgressklipper, de samme som mobiltelefonene bruker. Men på samme måte som at mobilen ikke alltid har dekning, klarer ikke en vanlig robotgressklipper å få tydelige nok signaler fra disse satellittene. Det har så langt gjort at de ikke har kunnet klippe nøyaktig inntil kanter, rundt busker eller bygninger uten en styrekabel. Med EPOS-teknologien har Husqvarna utviklet et triangulært system som gir en nøyaktighet ned til 2–3 centimeter, uten bruk av kabel. Det er en liten revolusjon, mener selskapet.

Husqvarna H350-0751_TIF Robotgressklipperen mottar signaler i et krysspunkt mellom satellitter og en basestasjon. De ekstra signalene fra basestasjonen muliggjør presisjons-klipping uten kabel.

– Vi har utviklet en basestasjon som også er en satellittmottaker, men den står bom fast på en antenne. Basestasjonen sender signaler til robotklipperen, samtidig som robotklipperen mottar de vanlige signalene fra satellittene. Da blir det en krysspeiling. Når roboten står i dette krysset, får den veldig mye mer nøyaktige signaler, forklarer Ihle.

Automower 550 EPOS er en klipper med kapasitet til å klare plener opptil 5000 m2. Den styres ved hjelp av en app på mobilen og kan kobles opp til Husqvarna Fleet Services, et skybasert system som gir oversikt over hele maskinparken.

– Med den nye teknologien kan man lage et digitalt kart for hvor roboten skal klippe. Hvis det skal arrangeres en konsert i en del av en park, kan man for eksempel stille inn klipperen så den ikke nærmer seg konsertområdet, men fortsetter å jobbe i resten av parken. EPOS-teknologien åpenbarer en helt ny verden for presisjonsklipping av parker, fotballbaner og større areal, sier Ihle.

Kommentarer