MV Fugro Galaxy utenfor Green Mountain datasenter DC1-Stavanger. Foto: Green Mountain.

Havbunnsundersøkelse fullført

NO-UKs undervannskabelprosjekt, som forbinder Newcastle til det norske landingsstedet ved Green Mountains datasenter, DC1-Stavanger, har nådd en ny milepæl. Flere ukers undersøkelse av havbunnen i Nordsjøen er nå ferdigstilt og prosjektet er i rute for ferdigstillelse i 2021. Denne 700 km lange undersjøiske fiberkabelen vil øke datakapasiteten betydelig mellom Norge, Storbritannia og resten av verden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Mandag denne uken fullførte fartøyet MV Fugro Galaxy det endelige arbeidet utenfor det planlagte landingspunktet ved Green Mountain’s datasenter (DC1-Stavanger). Formålet med undersøkelsene var å samle inn havbunnsdata som skulle brukes til å bestemme den endelige ruten for fiberkabelen og den mest egnede kabeltypen som skal brukes.

Denne hurtiggående fiberkabelen vil gi betydelig styrket datakommunikasjon til og fra Norge. Dette er viktig for næringslivet, for private forbrukere, for samfunnet generelt og vil også styrke Norges posisjon som et attraktivt sted å investere i nye datasentre.

 

Englandkabelen er på 700 km og skal være ferdig mot slutten av 2021. (Illustrasjon: NO-UK COM)

– Vi er glade for at prosjektet skrider frem etter planen, til tross for utfordringene knyttet til covid-19-situasjonen. Neste år kan selve installasjonen av kabelen begynne, og den vil være i drift innen utgangen av 2021, sier styreleder i NO-UK, Geir Ims.

– Dette kabelprosjektet styrker Green Mountain sin posisjon som tilkoblingsnav i Sør-Vest-Norge ytterligere. Flere internasjonale tilkoblingsleverandører har allerede signert avtaler og vil bruke denne nye ubåtkabelen som en ny tilkoblingsvei mellom Norge og Storbritannia. Med forbedret spenst og redusert forsinkelse tilbyr Stavanger-regionen nå et realistisk alternativ til datasenterklyngen i London, sier administrerende direktør i Green Mountain, Tor Kristian Gyland.

– De siste seks månedene har britiske kunder vist enorm interesse. Spesielt på grunn av dagens kraftprisnivå i Stavanger-regionen. Per 18.08.20 er spotmarkedsprisen for strøm 4,70 Euro per MWh i Stavanger-regionen sammenlignet med 42,17 Euro i Storbritannia. Ser vi på Norden, er vi også langt under prisnivået i Sverige og Danmark med henholdsvis 68, 71 Euro og 73,67 Euro, forklarer Gyland.

Et konsortium bestående av Green Mountain, Lyse, Haugaland Kraft og BKK, Hatteland Group og Ryfylke IKS står bak prosjektet. Fiberkabelen vil bli drevet av Altibox Carrier.

Powered by Labrador CMS