Xilinx med automatisk kobling mellom maskin- og programvare - Elektronikknett
c0944xi_VITIS.Stack hero

Xilinx med automatisk kobling mellom maskin- og programvare

Xilinx lanserer i dag Vitis – en enhetlig programvareplattform som «låser opp en ny designopplevelse».

Lanseringen ble gjort under Xilinx Developer Forum, XDF Americas, i dag. Vitis (uttales Vī-tis), er en enhetlig programvareplattform som gjør det mulig for utviklere - inkludert programvareingeniører og AI-forskere - å utnytte kraften i «maskinvareadaptabilitet», heter det.

Det tok fem år og totalt 1.000 årsverk å utvikle den forente programvareplattformen, som skreddersyr Xilinx maskinvarearkitektur til programvaren eller algoritmisk kode uten behov for maskinvarekompetanse. Den kobler seg også til vanlige utviklerverktøy og bruker et rikt sett med optimaliserte åpen kilde-biblioteker, slik at utviklere kan fokusere på algoritmene sine. Vitis er atskilt fra Vivado Design Suite, som fremdeles vil støttes for de som ønsker å programmere gjennom å bruke maskinvarekode, men Vitis skal også kunne øke produktiviteten til maskinvareutviklere ved å pakke maskinvaremoduler som oppkallbare programvarefunksjoner.

Vitis-stakken
Vitis-plattformen er bygd på en stakkbasert arkitektur som sømløst kobles til standard utviklingssystemer basert på åpen kildekode, i tillegg til å ha et rikt sett med standardbiblioteker.

Basis-laget er Vitis målplattform, som inkluderer et kort og forhåndsprogrammert I/O. Det andre laget, kalt Vitis Core Development Kit, omfatter åpen kilde Xilinx runtime library for å administrere databevegelse mellom forskjellige domener, inkludert undersystemene, AI-motoren i den kommende Versal ACAP, samt en ekstern vert, hvis ønsket. Dette laget inkluderer også kjerneutviklingsverktøyene som kompilatorer, analysatorer og feilsøkere.

I det tredje laget er mer enn 400 optimaliserte og åpen kilde-applikasjoner lagt over åtte Vitis-biblioteker. Disse inkluderer bibliotekene Vitis Basic Linear Algebra Subprograms (BLAS), Vitis Solver, Vitis Security, Vitis Vision, Vitis Data Compression, Vitis Quantitative Finance, Vitis Database og Vitis AI. Disse gjør det mulig for programvareutviklere å kalle opp forhåndsakselererte funksjoner ved hjelp av et standard API (application programming interface).

AI og domenespesifikke arkitekturer
Det fjerde og det Xilinx mener er «game-changer»-elementet, er Vitis AI, som integrerer en domenespesifikk arkitektur (DSA). DSA konfigurerer Xilinx maskinvare som optimaliseres og programmeres ved hjelp av rammeverk som TensorFlow og Caffe. Vitis AI gir verktøy for å optimalisere, komprimere og kompilere trente AI-modeller som kjører på en Xilinx-enhet. Dette gjør den på omtrent ett minutt. Den leverer også spesialiserte API-er for distribusjon fra kant til sky. Xilinx vil snart gi ut en annen DSA, kalt Vitis Video, for å aktivere videokoding direkte fra FFmpeg for den samme ende-til-ende-løsningen. DSA-er tilgjengelige fra partnerbedrifter inkluderer Illumina, som integreres med GATK for genomanalyse, og BlackLynx, som integreres med ElasticSearch for stordata-analyse, sammen med proprietære DSA-er som for tiden blir brukt av selskapets kunder.

Utviklerside
Xilinx kunngjorde også i dag et utviklernettsted som gir tilgang til eksempler, veiledninger og dokumentasjon, samt et rom for å koble sammen Vitis utviklermiljø. Det vil bli administrert av eksperter og entusiaster fra Xilinx og Vitis, og vil gi verdifull informasjon om de siste Vitis-oppdateringene, tipsene og triksene.

Tilgjengelighet
Vitis vil være tilgjengelig for nedlasting gratis neste måned. Den er fullt kompatibel med de fleste Xilinx FPGA-er, SoC-er og MPSoC-er utgitt i løpet av det siste tiåret. Versal ACAP støtte blir tilgjengelig i tidlig versjon i løpet av andre kvartal 2020.

Kommentarer