Smart belysning langs E6

Nye Veier tar i bruk IoT-teknologi fra Datek for styring og overvåking av belysning på nye E6 Kolomoen - Kåterud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Tirsdag 8. oktober åpnet samferdselsminister Jon Georg Dale første strekket av nye E6 fra Kolomoen til Kåterud. Strekningen er en 12 km lang moderne 4-felts motorvei med 110 Kmh/t fartsgrense. Datek skal sørge for at strekningen har korrekt lys til riktig tid!

IoT langs E6

Når Nye Veier åpner nye E6 fra Kolomoen til Kåterud blir det med et moderne belysningsanlegg med IoT infrastruktur fra Datek. Selskapet leverer teknologi for løpende 2-veis kommunikasjon med hvert enkelt av de totalt 398 armaturene og 6 tilhørende fordelingstavler. Systemet baserer seg på 2.4 Ghz trådløs radiokommunikasjon og blir et av landets største IoT nettverk basert på ZigBee Mesh teknologi. Armaturene er levert av Multilux.

Fokus på sikkerhet og miljø

Hver enkelt armatur kan styres og dimmes individuelt for å oppnå optimale belysningsnivåer avhengig av lokasjon, tid på døgnet og årstid. Med utplassering av sensorer langs veien kan også lokale forhold som vær og trafikkmengde ivaretas. Ikke bare gir dette tryggere trafikk, men gir også muligheter for betydelige innsparinger på strømforbruk og tilhørende miljøfotavtrykk. I tillegg har løsningen stort potensiale for optimalisert drift og vedlikehold. Alle armaturer rapporterer kontinuerlig driftsstatus med tilhørende effektforbruk. Driftsoperatør kan overvåke status og varsles direkte med SMS alarmer for avvik som måtte oppstå.

Med full oversikt i et webgrensesnitt fra PC eller mobil kan belysningsanlegget styres manuelt f.eks. ved ulykker, og vedlikehold kan planlegges fra kontorpulten basert på sanntidsinformasjon og lagrede historiske data.

Smarte veier for fremtiden

Med Datek IoT infrastruktur er Nye Veier godt rustet for fremtiden. Løsningen støtter integrasjon av et utall sensor for overvåking av trafikk og miljø. Teknologien er skalerbar og er bygget med sikker kommunikasjon til Dateks skybaserte plattform.

– Vi i Datek er stolte av å kunne tilby våre tjenester til Nye Veier som i mange sammenhenger er en innovatør for modernisering av motorvei infrastrukturen i Norge. Med våre velprøvde løsninger som i flere tiår har styrt belysningen langs Norske veier tar vi nå et stort skritt videre sammen med Nye Veier og viser at denne teknologien er moden også for de største veiprosjektene i landet, sier Øyvind Sløgedal, daglig leder i Datek Light Control AS.

Powered by Labrador CMS