ams overtar Osrams belysningsvirksomhet - Elektronikknett
Osram-hovedkontor
Foto: Osram

ams overtar Osrams belysningsvirksomhet

Den østerrikske leverandøren av sensorer og mikset signalkomponenter ams AG har sikret seg mer enn 55 prosent av aksjene i belysningsteknologiselskapet Osram i sitt andre forsøk, slik den nye eieren kunngjorde på fredag.

Kunngjøringen markerer slutten på et pokerspill som har holdt Osram i spenning i mer enn ett år. Seks år etter børsnotering mister det tidligere Siemens-datterselskapet sin uavhengighet. I begynnelsen av oktober hadde ams mislyktes i et første overtakelsesforsøk på grunn av motstand fra Osram-aksjonærer, men overbeviste deretter Olaf Berlien's styre om fordelene ved overtakelsen.

I følge egne uttalelser er ams fremfor alt interessert i Osrams lovende sensor- og belysningsteknologi. Dette inkluderer for eksempel LED-brikker for bil- og elektronikkindustrien. Med en slik andre virksomhetsben vil ams være mindre avhengig av den største kunden Apple. Fusjonen kunne «sette i gang en fotonikk- og sensorteknologimester i verdensklasse,» sa Berlien i en pressemelding.

Osram er for tiden i en dyp krise: Fremfor alt falt salg mot bilindustrien under høye forventninger, et fall på 13% til 3,5 milliarder euro i det siste regnskapsåret.

Fusjonen forventes ikke å føre til oppsigelser før i slutten av 2022.

Osram-ledelsen ser mange muligheter for å samle de to aktørene, spesielt med tanke på å videreutvikle forretningsenheten for opto-halvledere. En sammenslåing med ams vil gjøre det mulig for LED-divisjonen å dra nytte av utvikling av innovative sensor- og fotonikkløsninger og bruk av en etablert kundemasse, blant annet.

Fusjonen er fortsatt underlagt antitrust- og utenrikshandelbegrensninger. Overholdelse av disse regulatoriske trinnene og juridiske godkjenninger samt organisatorisk koordinering forventes å være ferdig sommeren 2020. Selve sammenslåingen forventes å være ferdig i andre halvdel av 2020.