Elektronikk dominerte på FSi-messe

Den årlige leverandørmessen til FSi på Akershus festning hadde også i år et sterkt innslag av elektronikkløsninger og –bedrifter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Nærmere 60 medlemsbedrifter var representert da FSi, Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening, inviterte til åpen dag på Akershus festning i Oslo. Her fikk ansatte i departementene, Forsvaret, etater med ansvar og oppgaver innenfor samfunnssikkerhet og andre et bredt innblikk i hva de ulike leverandørene kan tilby. Satsingen på et høyteknologisk forsvar krever nye, intelligente løsninger. Og nettopp det kunne bedriftene som stilte ut by på:

Benestad AS leverer signal/kraftpenetratorer som kan brukes i mange røffe miljø. – Kjerneteknologien er en spesiell kopling mellom glass og metall, som tåler både trykk og temperatur, og gjør det mulig å lage gjennomføringer for signaler og kraft, forklarer Katrine Kierulf og Bjørn Simen Ljønes. Teknologien er utviklet gjennom mange år, og omfatter flere ulike materialer foruten glass og metall. Det nyeste produktet er en glass-metallgjennomføring for optisk fiber, noe selskapet skal være alene om i verden.
Mildef, tidligere Bedriftssystemer AS, representerer den svenske Mildef Group i Norge, og selger robust datautstyr, fortrinnsvis for militært bruk. – Miljø og kulde, er viktige tema, så vel som EMC-egenskaper, sier Arnstein Lagås. – Vi er også Tempest-leverandør, dvs. begrense stråling som kan føre til avlesing av informasjon fra datautstyr, forklarer han.
Dspnor AS har som navnet tilsier spesialisert seg på digitale signalbehandlingsprodukter, spesielt for radarprosessering, -simulering og –distribusjon. Det startet med et produkt de kaller ScanFaker, som lager simulerte bilder til radarskjermen, ifølge Lennart Dale. Senere har de utviklet en rekke produkter og programvare knyttet til radarteknologi, inkludert en LAN-til-analogomformer, som gjør digitale signaler forståelige for eldre, analoge radarsystemer.
Horten-bedriften OSWO leverer et stort spekter av mekaniske løsninger og mekatronikk, i tillegg til noe elektronikksammenstilling. – Dette er en god messe for oss, sier Jon Christian Stålerød, som setter pris på både å møte kolleger og kunder. – Ikke minst er mulige tilbakekjøpskunder fra Tyskland interessante her, legger han til.
Eidsvoll Electronics har utviklet telemetri- og kommunikasjonssystemer i snart 40 år. Mange av produktene er blitt eksportvare, som krypteringssystemet RCDS, der selskapet jobber med flere store prosjekter. De har også integrert telemetrisystem for test i JSM-missilet. Teknologien åpner også muligheter i det sivile markedet, ifølge adm. direktør Truls Andersen (t.h.) og Jan Erik Nordal.
Galleon er et selskap vi skal komme tilbake til i Elektronikk. De fokuserer på serverløsninger for datafangst og –lagring. Ifølge Espen Bøch kan det være snakk om å samle inn store mengder data fra mange kilder, inkludert radar, og lagre og distribuere denne informasjonen raskt. Deres nyeste produkt, MicroServer, kommer med en 8 kjerners Intel-prosessor og 40 TB (!) lagringsplass i en 83x63x185 mm boks på 1,2 kg.
Data Respons har mange aktiviteter mot militære systemer, fra brodisplay i ubåter til styresystemer for våpentårn. Nylig har de også utviklet en ”nødpinger” for en nordisk ubåtprodusent. – Vi opplever at forsvarsmarkedet er mer åpne for å bruke standard hyllevareprodukter (COTS) som basis for nye ting. Det gir bl.a. svært rask utviklingstid, sier Ivar Sehm, her sammen med Elisabeth Andenæs og Mikkel Helweg.
Høy ytelse og liten størrelse er nøkkelordene for Sensonors treghetsmålingsenheter (IMU), som STIM300. – Det er viktige faktorer i for eksempel alt som flyr og trenger sikker navigering, sier Andreas Rønning, som også kan melde om stadig flere sivile anvendelser for disse helnorske produktene.
– Dette er en bra møteplass for industrien. Her treffer vi både eksisterende og potensielle nye kunder, sier Hans Framstad Skaare fra Hapro. Kontraktsprodusenten er i vekst, og satser også mot forsvarsmarkedet.
Cybersikkerhet og kryptert kommunikasjon er noe av det Rohde & Schwarz Norge AS fokuserer mot Forsvaret, i tillegg til tradisjonelle test- & målesystemer. – Vi har over lang tid levert taktisk/strategisk radio- og kryptoutstyr til Forsvaret, forteller (f.v.) Jo Torgeir Skjerdal, Gunnar Hellerslien og Per Erik Engerud.
Omni-nettverket er selvsagt på plass, og representerer det brede spekteret blant medlemsbedriftene – fra elektronikkutvikling, test og produksjon til design og mekanikk. Her er Nils Henrik Parborg fra Miko Plast med en kapsling til en radioaktivitetssensor.

 

Johannes Skar fra Scanmatic viser frem SONCAT, et kalibreringssystem for sonar som nå brukes på alle NATO-skip. – Det finnes ikke andre målesystem med tilsvarende nøyaktighet, sier Skar.
Maritime Robotics utvikler og produserer droneteknologi for mange bruksområder. Disse kommer vi også nærmere tilbake til i Elektronikk.
Powered by Labrador CMS