IQRF er et smart mesh-nettverk som skal være meget robust, og kan bygges ut over store avstander.

IQRF på skoler

Det såkalte ”Smart School Program” fra IQRF skal både demonstrere hva som foregår innen IoT, og åpne for deltakelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

IQRF er et hurtig mesh-basert trådløsnett som begynner å få internasjonal oppslutning. Det selvkonfigurerende nettverket er robust, og kan brukes både i bygninger og over større geografiske områder.

Med bruk av IQRF-baserte moduler og evalueringskort kan du bygge trådløse nettverk praktisk talt i løpet av minutter. Og helt uten å skrive kode, ifølge salgssjef Simon Chudoba i modulprodusenten Microrisc. Han er formann i IQRF Alliance.  – Med en relativt liten investering er det dermed kort vei til virkelige produkter,  forklarer han. Han nevner som eksempel en kunde som ønsket å utvikle trådløse sensorenheter for CO2, fukt og temperatur: Hele utviklings- og integrasjonsprosessen tok kun 7 uker fra konsept til ferdig produkt.

På nett finnes det et fritt tilgjengelig utviklingsmiljø for IQRF, og mange versjoner av utviklingskort som kan bestilles.

– Noen av disse verktøyene er perfekt for skolesituasjoner, og gjør det mulig å bygge nettverk, der man kan styre LED-lys og andre ting. Alt er fiks ferdig til å ta i bruk, sier leder i IQRF Alliance, Simon Chudoba.

Enkel initialisering

I utviklingsmiljøet forteller du bare transceivermodulen om den skal jobbe som koordinator eller node, hvilket bånd den skal operere i, hvilke kanaler og hvilken periferi som skal være tilgjengelig på modulen. Når du har gjort klart et nettverk med x antall noder, starter du bare en automatisk sekvens med utveksling av nettverksnøkler slik at nodene bindes sammen.

Det finnes et stort utvalg av IQRF-moduler og startsett.

 

Grafisk fremstilling

På en PC kan du få en grafisk fremstilling av nettverket (med logiske adresser), som på en pedagogisk måter viser hvordan det fungerer. Inkludert avstand til nodene, og hvilke noder som snakker sammen. – Utdanningssektoren er viktig for oss, og vi samarbeider med mange skoler og universiteter allerede. I Norge har vi bl.a. besøkt NTNU og Høgskolen på Gjøvik, fremholder Chudoba.

Bruk skolene!

Det såkalte ”Smart School Program” skal både demonstrere hva som foregår innen IoT, og åpne for deltakelse.  – Flere bedrifter burde forresten dra nytte av utviklingskompetansen som finnes på skolene, påpeker han. – Studenter er en ressurs som kan bidra mye i elektronikkindustrien, mener han.

Se for øvrig større artikkel om IQRF i Elektronikk nr 5/2016.

IQRF Alliance holder en egen konferanse i Praha 25.-26. mai i år. Mer informasjon om denne finner du her: www.iqrf.org/conference2016.04.26 . Alle som har interesse kan delta.

Powered by Labrador CMS