Bergen får lokalt DAB-nett - Elektronikknett
Riksdekkende DAB-nett
I løpet av vinteren skal det settes opp totalt fire DAB-sendere for lokalradio i områdene rundt Bergen. Foto: Tore Guriby, Digitalradio Norge

Bergen får lokalt DAB-nett

Nå etableres et nytt lokalt nett for kringkasting av radio i Bergen. Fra april kan nye og gamle radiokanaler gå på lufta.

– Det er veldig viktig at våre lokalradioer henger med i den tekniske utviklingen. Bergen har hatt lokalradio veldig lenge, den første lokale radiokanalen kom i 1982, sa ordfører Trude Drevland da hun kunngjorde at byens lokale DAB-nett nå skal bygges.

I løpet av vinteren skal det settes opp totalt fire DAB-sendere i områdene rundt byen, opplyser Digitalradio Norge. Disse gjør det mulig for folk i Åsane, Arna, Fana, Sotra og Øygarden å ta inn kanalene i nettet. Nettet får en rekkevidde på 340.000 personer. Senderne settes opp på Ulriken, Løvstakken, Åsane og Haus.

Nye DAB-nett vil først og fremst legge til rette for økt kanalvekst i Bergen. Nettene har en kapasitet på 18-20 fullverdige kanaler, avhengig av båndbredde som den enkelte benytter. Det er også mulig å dele kanalplasser i nettene.

Allerede nå er det en betydelig interesse for å sende, og åtte kanaler har tegnet seg for kanalplass. Fire av dem er nye i byen.

Ole Jørgen Torvmark - Digitalradio Norge Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

– Vi håper og tror på en kanalvekst også ut over dette. I Oslo har det dukket opp syv nye kanaler på eteren etter at de lokale DAB-nettene ble etablert for ett år siden. Dessuten er det viktig å gjøre det mulig for lokale radiokanaler å delta i digitaliseringen, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Det nye DAB-nettet skal etter planen være i normal drift fra 1.april.

– Fra april blir det lokale DAB-nett i landets mest folkerike områder. Digitalradio Norge er konsesjonær i Bergen og etablerer lokalt DAB-nett sammen med SBS Radio og Norkring, sier Torvmark.

Lokale DAB-nett kommer i tillegg til riksdekkende DAB-nett, som i dag sender 22 riksdekkende kanaler.