Bygger supermaskin av mobilprosessorer - Elektronikknett
barcelona-supercomputing-center-2-small.jpg
Barcelona Supercomputing Center er lokalisert i en tidligere kirke. (Foto: BSC)

Bygger supermaskin av mobilprosessorer

Et spansk supermaskinsenter i Barcelona skal ha bygget prototyp av superdatamaskin basert på 32-bits ARM-prosessorer.

Prototyper av superdatamaskinen skal ha blitt bygget av samme type prosessorer som bl.a. sitter i LG’s telefon Optimus 2X – Nvidia Tegra2 – samt dens etterfølger Tegra3. Målet er visstnok å kunne levere så meget som en exaflops på 20 MW innen 2020.

Det er tidligere blitt kjent at Nvidas kommende 64-bits Armv8-prosessor skal anvendes i supermaskiner. Nå viser det seg at et supermaskinsenter i Barcelona ikke klarer å vente på denne – istedet har de allerede begynt å lage prototyper på supermaskiner bygget på  32-bitsprosessorene Tegra2 og Tegra3.

Senteret i Barcelona vil ifølge Nvidia bli det første til å lansere en supermaskin der ARM-prosessorer brukes for tallknusingen. Arkitekturen blir en slags hybrid av CPUer og grafikkenheter.

Ifølge nettstedet The Register skal det være bygget prototyper både med Tegra2- og Tegra3-prosessorer. Tegra2 benytter doble Cortex A9-kjerner mens Tegra3 bruker firedoble kjerner.

Tegra2-systemet skal kunne levere 300 Mflops/W, mens Tegra3-systemet skal kunne gi hele 7500 Mflops/W. I sistnevnte samarbeider Tegra3-prosessorene med 48-kjerners Geforce GT520MX-grafikkprosessorer.

Tegra3-systemet bygges i rack som rommer 256 Tegra3-prosessorer og like mange GT520MX -prosessorer, og leverer 38 teraflops på 5 kW.

I løpet av første halvår 2012 skal Nvidia ha tatt frem utviklingsverktøy rundt kortene som benyttes i Tegra3-systemet, for de som vil utvikle egne system. Teknologien ble nylig vist på supermaskinkonferansen SC11 i Seattle.

Samarbeidet mellom Barcelonasenteret og Nvidia skjer i regi av et europeisk prosjekt kalt Mont Blanc. Det tar sikte på å kunna nå en ytelse på en exaflops innen år 2020, med et effektforbruk på  20 MW. En exaflops tilsvarer 10 i 18. potens regneoperasjoner i sekundet. Mont-Blancprosjektet består av systemleverandørene Bull, Arm og konnektorleverandøren Gnodal samt supermaskinsentere i i Tyskland, Frankrike, Italia og Spania.

Det hører med til historien at barcelonasenteret ikke bare samarbeider med Arm, men også med deres erkefiende Intel. I forhold til Intel jobber senteret med et prosjekt kalt Exascale Laboratory.  Intel har vist frem en fungerende 22nm-prosessor kalt Knights Corner på SC11-konferansen. Den skal levere en teraflops, har mer enn 50 kjerner og er produsert i Intels såkalte trigateprosess.

Intel hevder de skal kunne levere en exaflopssupermaskin som trekker 20 MW allerede i 2018.
(Elektroniktidningen)