Telekom:

Ren 5G kan gjøre en stor forskjell for tidskritiske tjenester som Forsvaret og ambulansetjenesten. Her fra øvelsen Ulendt i Lom der ice gjennomførte tester av den nye teknologien.

Skrur på «ren 5G» for Forsvaret

Har laget militær nettverksskive via eget kjernenett til bruk for Forsvaret. «Ren 5G», eller 5G standalone, åpner for mer avanserte tjenester i mobilnettene.

– For kritiske tjenester med behov for økt sikkerhet, innebærer dette en betydelig teknologisk endring, sier ice sin primærkontakt for Forsvaret, Torbjørn Nilsen, i en pressemelding onsdag.

– Slik tradisjonell tale fungerer i dagens mobilmarked sendes signalet fra der brukeren befinner seg til en sentral i Oslo, og deretter tilbake igjen. Når vi nå går fra tradisjonell mobilteknologi og over til en IP-basert tjenesteleveranse, oppnår vi svært lav forsinkelsestid fordi databehandlingen skjer distribuert over hele landet. Dette er avgjørende for tidskritiske funksjoner, sier Nilsen.

Dedikerte nettverksskiver

Løsningen vil gjelde i ice sitt mobilnett i hele Norge og muliggjør dedikerte nettverksskiver som gjør at en kan etablere sikker ende-til-ende-kommunikasjon for blant annet mennesker, kjøretøy og sensorer – noe som er særlig aktuelt til bruk i kritiske tjenester. Det er utstyrs- og programvareselskapet Mavenir som står for leveranse av nytt mobilkjernenett, Nokia leverer radionettet og ice benytter Lyses landsdekkende fibernett.

5G standalone gjør det mulig å tilby skivedeling av mobilnettverket. Det betyr at aktører kan få tilgang til sin egen private skive. En militær nettverksskive tilbys nå Forsvarsmateriells Mime-program for kampnær IKT som vil kunne bruke denne til sikkerhetskritisk kommunikasjon. Egne private skiver gjør det også mulig å prioritere ulike former for kommunikasjon i nettet.

– Ice har vist stor evne og vilje til samarbeid som nå gjør det mulig for oss å videreutvikle viktige løsninger som vil komme hele samfunnet til gode, sier systemarkitekt Kennet Nomeland i Forsvarsmateriell.

Noen av løsningene som ice har jobbet med sammen med Forsvaret, er også testet ut til bruk i ambulanser for å sikre gode kommunikasjonsløsninger under kritiske oppdrag. Det vil også gjøres lignende tester sammen med brann- og redningstjenesten i Trondheim.

Powered by Labrador CMS