Norxe:

Norxe er blitt en anerkjent leverandør i markedet for trening og simulering. Samtlige projektorer blir satt sammen og testet i Fredrikstad. Dessuten er alt designet internt, inklusive linser og optikk. Det er derfor de like gjerne kaller seg en utviklingsbedrift.

Lyser opp simuleringsmarkedet

Norxe fra Fredrikstad valgte fra starten av å satse på markedet for 3D og simulering. Nå er forsvarsindustrien i USA blitt en viktig sektor, men de er slett ikke begrenset til dette markedet.

Publisert Sist oppdatert

Med bakgrunn fra Projectiondesign som ble kjøpt opp av Barco rundt 2012, hoppet Kjell Olsen og Jørn Eriksen av i 2015 og bestemte seg for å satse på profesjonelle projektorer for 3D og simuleringsmarkedet. Da var det LED-projektorer som gjaldt – ikke minst på grunn av lang levetid og fargestabilitet. I dag leverer de utstyr med både LED og Laser.

Kjell Olsen styrer en skute som skal vokse. Selskapet har romslige lokaler i Fredrikstad med plass til flere ansatte utover de snaut 40 i dag - i tillegg til produksjon av flere projektorer.

Eid av ansatte

Noe annet som var viktig helt fra starten er at bedriften skal styres av de ansatte. – Vi har helt bevisst bestemt oss for at bedriften skal være privateid. Det innebærer også at alle ansatte som vil, kan kjøpe aksjer, sier Olsen.

Utviklingsprosjekter

– Alt vi gjør er utviklingsprosjekter, derfor er også utvikling vår største avdeling, forklarer CEO Kjell Olsen. Riktignok er det en sannhet med modifikasjoner, siden de også gjør sammenstilling og test i sine nær 4000 kvadratmeter store, nye lokaler. – Vi er i underkant av 40 ansatte, men vi valgte å ha lokaler for vekst. For vokse, det skal vi, slår han fast.

Et par av de som holder på med elektronikkdesign, i front Kenneth Skogen og Tore Wilhelmsen, begge med tittelen senior electronics developer.

Designer alt

I tillegg til sammenstilling og test i egne lokaler, utvikler de også optikken selv, mens produsenter av disse finner de i Sørøst-Asia og noen i Europa. I tillegg kommer mekanikk, elektronikk og programvare. – Selve elektronikken blir produsert hos Norautron, forklarer Olsen. Han legger til at hvert apparat har fått et design som gjør det enkelt å gjøre vedlikehold og reparasjon. – Det er først og fremst elektronikken, siden den gjerne ryker først. Derfor har de gjort det enkelt og med få skruer, å ta ut disse delene fra en svært modulbasert konstruksjon.

Fra ASIC til FPGA

Da de startet, brukte de en egenutviklet ASIC for prosessering. I den nye plattformen Unify, som ble utviklet under pandemien, er det FPGA som gjelder.

Kristian Thorsen er ansvarlig for test, og alle projectorer blir grundig testet før leveranse. – Hvis én piksel svikter kan det lett bli synlig på en større skjerm, forklarer han.

Markedet

Det største enkeltmarkedet er USA med en andel på 50 prosent. – 80 prosent av disse er forsvarsmarkedet, forklarer han og legger til at de naturlig nok ikke har full innsikt i alle bruksområdene, men vet at produktene blir brukt til opplæring og trening av førere (i for eksempel tanks) og piloter. Derfor har de også en egen salgs- og supportavdeling der. – India er et voksende marked, spesielt innen flysimulering for piloter, sier Olsen. Utdanning av piloter er en voksende industri i India, får vi vite. – Vi leverer mye til natovennlige land, men også noe til den sivile delen av markedet i Kina, legger han til.

Bredt

– Vi leverer en portefølje i dette markedet, der man setter flere projektorer sammen. Blant annet har vi en 360 graders installasjon, sier Olsen. Ser man på referanselisten er det ganske bredt – fra filmproduksjoner til svært avanserte bil- og flysimulatorer. – Vi leverer til de mest kjente bilmerkene, i tillegg til motorsport, sier han. De har også levert projektorer til kontrollromsektoren, som fjernstyrte flyplasser, kalt Remote Air Traffic Control. Andre områder er visualisering, typiske turistattraksjoner og planetarier. For eksempel Tromsø Planetarium som viser viten om nordlys og natur i 360 grader, og som ifølge Olsen er vel verdt et besøk.

Utsolgt

Og hvordan det går ellers? – Vi får se hvordan det utvikler seg etter hvert, men vi er i hvert fall utsolgt før sommeren, avslutter han.

Powered by Labrador CMS