Arbeidet med 6G er i gang - Elektronikknett
RS - 6G demonstrator
Lab-oppsett for målinger av kanalforplantning og overføringseksperimenter for aktuelle bølgeformer opp til 300 GHz.

Arbeidet med 6G er i gang

Ikke før er utrullingen av 5G mobilnett startet, så er arbeidet med å utforske sjette generasjon mobilnett – 6G – på terahertz-frekvenser i full gang.

Samtidig som utrullingen av 5G har startet i mange land, er andre i full gang med å utforske enda en ny generasjon mobilnett.

Det gjør blant annet Rohde & Schwarz i samarbeid med de anerkjente instituttene Fraunhofer Institute for Telecommunications, Heinrich Hertz Institute, HHI og Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics IAF. Nå tar de et steg videre, med demonstrasjoner i terahertz (THz) frekvensbåndet.

Samarbeidet har resultert i et trådløst sender- og mottakersystem som opererer mellom 270 og 320 GHz, og der man allerede forbereder ytterligere frekvensutvidelser for potensielle 6G bånd.

Forskning på 6G er med andre ord godt i gang både i industrien og i akademia. Mens 5G introduserer mm-bølge frekvenser med høyere båndbredder for høyere datahastigheter, og åpner for nye anvendelser for eksempel innen trådløs fabrikkautomatisering (Industriell IoT) og for autonome kjøretøy, er målet for 6G å flytte grensene for overføringsbåndbredder enda høyere.

Selv om det ikke ennå er klart hvilke teknologier 6G vil innebære, er det allerede åpenbart at båndbreddene vil måtte økes ytterligere for å kunne muliggjøre datahastigheter i terabit-klassen. Brede, sammenhengende datablokker finnes utelukkende i sub-THz og THz båndene, dvs. i frekvensområdet over 100 GHz. 

Bruken av THz frekvenser for 6G er anslått å kunne kommersialiseres innenfor de neste 8 til 10 årene. Men Rohde & Schwarz har allerede vist et demonstratoroppsett for 300 GHz til sine kunder. Systemet var blant annet med under EuMW2019 i Paris, som del av en workshop rundt trådløs mmbølge- og THz kommunikasjon. Oppsettet bestod av 300 GHz transceiver-frontender, vektor-signalgeneratoren R&S SMW200A og R&S FSW43 signal- og spektrumanalysator, samt enheter for synkronisering av sender og mottaker. 

Som nevnt er Fraunhofer HHI og Fraunhofer IAF involvert i samarbeidet . HHI arbeider med signalprosessering, synkronisering mellom sender og mottaker, og systemintegrasjon. IAF bidrar med høy-ytelses millimeterbølge sender- og mottakermoduler. Forskningssamarbeidet retter seg mot frekvenser over 100 GHz, der primærfokuset ligger på D-båndet(150 GHz) og H-båndet (300 GHz). 

Bærefrekvenser over 300 GHz er fortsatt knyttet til grunnforskning. En første demonstrator som følge av samarbeidet, er et system som tillater signalgenerering og signalanalyse på 300 GHz med 2 GHz båndbredde. Signalet kan være vilkårlig modulert for å utføre overføringseksperimenter med aktuelle bølgeformer for nye mobilgenerasjoner, som er egnet for THz kommunikasjon eller for å gjøre målinger av kanalforplantning.

Kommentarer