Komponentmangel begrenser inntektene

Etterspørselen er sterk, men utfordringene rundt komponentmangelen gjør at Kitron merker begrensninger i inntektene i tredje kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Kitrons driftsinntekter i tredje kvartal var 831 millioner kroner, mot 1 054 millioner kroner i fjor. Nedgangen skyldes fjorårets koronarelaterte og eksepsjonelle volumer innen medisinsk utstyr, som nå er normalisert. For de andre markedssektorene er etterspørselen samlet svært sterk, men inntektsveksten begrenses av pågående komponentmangel. Mer enn 200 millioner kroner av etterspørselen er forsinket til kommende kvartaler.

Lønnsomheten uttrykt som EBIT-margin var 6,0 prosent i tredje kvartal, mot 8,6 prosent i samme kvartal i fjor. EBIT-marginen i kvartalet påvirkes av ineffektivitet på grunn av komponentmangelen og det faktum at tredje kvartal er sesongmessig svakere. Fjorårets EBIT-margin ble påvirket av de eksepsjonelle koronarelaterte volumene innen medisinsk utstyr.

Ordrereserven endte på 2 568 millioner kroner, en økning på 38 prosent sammenlignet med i fjor.

Betydelige vekstmuligheter, men …
– Etterspørselen er fortsatt veldig sterk for både 2021 og 2022, med betydelige vekstmuligheter i de fleste markedssektorene. Imidlertid forverret den generelle materialforsyningssituasjonen seg raskt i tredje kvartal og skaper fortsatt utfordringer når det gjelder leveringstider og leveranser. Vi tror for øyeblikket at disse forstyrrelsene er på sitt verste, og vi forventer at situasjonen begynner å vise noe forbedring når vi går inn i 2022. Etter fjorårets høye leveranser av medisinsk utstyr, drevet av koronapandemien, har 2021 gått tilbake til mer normale nivåer med normal sesongvariasjon i tredje kvartal. Gitt begrensningene i forsyningskjeden, er jeg fornøyd med resultatene vi leverer i kvartalet, sier Peter Nilsson, Kitrons konsernsjef i en kommentar.

– For øyeblikket håndterer forsyningskjedene for råvarer og komponenter ikke høyere produksjon, selv om Kitron er klar til å levere mer. Gitt årets økning av lager og arbeidskapital, fokuserer vi nå på å omforme etterspørsel til leveranser, forbedre kontantstrømmen vår og ivareta konkurranseevne og lønnsomhet.

Blandet sektorutvikling
Det var omsetningsvekst i tredje kvartal innen sektorene Elektrifisering, Konnektivitet og Industri, mens inntektene gikk ned innen Forsvar/Luftfart og spesielt innen Medisinsk utstyr.

Rekordhøy ordrereserve
Ordrereserven endte på 2.568 millioner kroner, mot 1.863 millioner i fjor. Dette er rekord og gjenspeiler en sterk total etterspørselssituasjon, men inkluderer også inntektsforsinkelser på grunn av komponentmangelen. Ordrereserven økte i alle markedssektorer. I absolutte tall vokste ordrereserven mest innen Elektrifisering og Forsvar/Luftfart, mens den prosentvise veksten var spesielt sterk innen Konnektivitet.

Forventninger
Selskapet forventer vekst i sektorene Konnektivitet, Elektrifisering og Industri, mens det vil være nedgang innen Medisinsk utstyr og Forsvar/Luftfart.

Selv om utsiktene 2021 er justert, innebærer ordrereserven og etterspørselssituasjon at Kitron fortsetter på den langsiktige strategiske banen for inntekter og lønnsomhet.

Koronasituasjonen har så langt hatt begrensede direkte effekter, men skaper likevel usikkerhet rundt utsiktene i kombinasjon med begrensningene i materialforsyningssituasjonen, heter det til slutt i pressemeldingen torsdag.

Powered by Labrador CMS