Stjeler AutoStore-teknologi - Elektronikknett
autostore

Stjeler AutoStore-teknologi

Den norske leverandøren av robotiserte lagerløsninger har levert patentsøksmål i USA og Storbritannia mot det britiske selskapet Ocado Group.

AutoStore har bedt retten sette stopper for at Ocado og deres partner Tharsus Group kan produsere, importere, bruke og selge teknologi som bryter med AutoStores patenter, samt kreve oppreisning for økonomiske skader.  

Ocado Group er ingen småbedrift, de er på den britiske FTSE 100-listen, og har signert avtaler med detaljister som Kroger (US), Marks & Spencer (UK), og Morrisons (UK) – for løsninger som ifølge AutoStore baserer seg på gjentatte brudd på AutoStores intellektuelle eiendom.

Klagen omfatter også en britisk underleverandør til Ocado, Printed Motor Works.

– Siden 1996 har AutoStore utviklet og ligget i forkant av banebrytende teknologi som har revolusjonert detaljhandel og ordrelevering, og som driver veksten i nettbasert detaljhandel, sier Karl Johan Lier, administrerende direktør og president i AutoStore i en pressemelding. – Vårt eierskap til teknologien i hjertet av Ocados lagersystem er tydelig. Vi tolererer ikke Ocados fortsatte brudd på våre immaterielle rettigheter i vårt forsøk på å øke veksten og forsøke å transformere seg til et globalt teknologiselskap, sier han i en heller skarp kommentar.

AutoStores innovative automatiserte lagrings- og hentesystemer ble opprinnelig utviklet i Hatteland-gruppen for distribusjon av elektronikkomponenter, og revolusjonerte nærmest lagerhold med plassbesparelser, konfigurerbarhet og fleksibilitet for lagerholdere og operatører. I AutoStore-systemet stables lagringsplassene vertikalt i et rutenett og lagres i en kubisk struktur, med bokser som hentes av roboter som beveger seg på toppen av strukturen. AutoStore støtter for tiden mer enn 500 installasjoner og 18 000 roboter i 30 land, og betjener markeder fra dagligvare og helsetjenester til luftfart for kunder som bl.a. ASDA (Storbritannia), Best Buy (USA) og Lufthansa (Tyskland). Ocado er også en AutoStore-kunde, etter å ha kjøpt AutoStore-teknologi først i 2012.

Ocados brudd på AutoStores AS/RS intellektuelle eiendom - inkludert lagringssystem og roboter - er ifølge AutoStore grunnlaget som "Ocado Smart Platform" (OSP) ble bygget og som Ocados virksomhet i dag er basert på.

Ifølge Autostore utnytter Ocado den patenterte AutoStore-teknologien og implementerer den i såkalte Customer Fulfillment Centers ("CFCs") for sin egen online dagligvarevirksomhet og for sine kunder, som Morrisons i Storbritannia. Ocado inngikk også et partnerskap med Kroger (US) i 2018 for å etablere opptil 20 CFC-lokasjoner i USA basert på AutoStores patenterte teknologi.

Det norske selskapet hevder videre at Ocados OSP bryter med flere AutoStore-patenter, inkludert de som gjelder det grunnleggende sentrale hulromsdesignet til AS/RS-robotene; anordningen av løftemekanismen som gjør det mulig for disse robotene å løfte og plassere bokser i hulrommene; og robotenes innebygde hjulmotorer. En domstol i Norge har allerede funnet at AutoStore er berettiget til eierskap av sine patenter som dekker robotenes sentrale hulromsteknologi, men Ocado har likevel fortsatt å inngå lønnsomme partnerskap ved å selge denne teknologien - så vel som annen AutoStore-eid teknologi - som sin egen, ifølge AutoStore.

Kommentarer