Nytt liv for plastavfall fra elektronikk

Resirkuleringsselskapet Recipo åpner sitt eget resirkuleringsanlegg og produserer resirkulert plast som skal brukes i nye elektronikkprodukter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Recipo Material er et spesialbygd resirkuleringsanlegg for plast fra elektronisk avfall, lokalisert i Riga i Latvia. Som en nordisk aktør er Recipo det første innsamlingssystemet i verden som er først ute med sitt eget resirkuleringsanlegg.

I dag har Europa kapasitet til å resirkulere kun 25 prosent av sin egen elektronikkplast. Recipos resirkuleringsanlegg vil øke denne prosentandelen betydelig, skriver selskapet i en pressemelding.

Å resirkulere europeisk avfall på europeisk jord sikrer at produsentene får bedre kontroll over produktenes fullstendige livssyklus og miljøpåvirkning. Forbrukere og myndigheter krever i stadig større grad at man tar ansvar for produktene etter at de er brukt. Recipo vil nå kunne arbeide direkte med produsentene for å samle plastavfall fra produktene deres og for å produsere resirkulert plast for gjenbruk. På den måten skapes et kretsløp for plasten, heter det.

– Sporbarhet er en essensiell del av sirkulær økologi. En sirkulær økologi omfatter alt vi verdsetter i en sirkulær økonomi. Det krever imidlertid at man også tar planetens ve og vel på alvor. Med Recipo Material håper vi at store firmaer henvender seg til oss for å sikre en jevn strøm med resirkulert plast i stedet for å være avhengig av den ikke-bærekraftige bruken av ny plast, som bare øker volumet av plastavfall som forurenser planeten, sier Josef Tapper, CEO, Recipo.

Han forteller at Recipos oppdrag er å realisere visjonen om en bærekraftig verden der materialene fra elektronikkprodukter ikke brennes eller sendes til deponier, men sirkuleres tilbake til forsyningskjeden for å bli til nye produkter.

Fabrikken vil årlig håndtere over 20 000 tonn plast fra det nordeuropeiske markedet, og omdanne avfallet til plastpellets av høy kvalitet.

– Dette er bare toppen av isberget når vi snakker om våre resirkuleringsproblemer. Det er et steg i riktig retning, men vi har en lang vei å gå før vi kan se en varig positiv effekt på regionen vår og hele verden, sier Tapper.

Recipo ble startet i 2007 og eies av flere forbrukerelektronikk-firmaer. Selskapet har et langsiktig mål om å nå en årlig resirkuleringsrate på 100 prosent. Recipos arbeid inkluderer utvikling av forbedrede løsninger for resirkulering av e-avfall og håndtering av lovpålagt produsentansvar i Sverige, Norge og Danmark.

Powered by Labrador CMS