Link Nordic: Rett kunnskap på rett sted - Elektronikknett
Link-DSCF3958
Link Nordic satser på teknisk distribusjon: F.v. Bjørn Nyjordet, Øyvind Bakke, Thomas Olaussen og Yngve Mobråthen. Foto: Einar Karlsen.

Link Nordic: Rett kunnskap på rett sted

Link Nordic har vært på banen en stund, men har i senere tid tatt stadig større biter av markedet. – Kunder og leverandører verdsetter en distributør med spisskompetanse.

Link Nordic kunne notere et godt år i fjor, med omsetningsrekord på over 50 millioner kroner, der elektronikkavdelingen stod for omkring 20 millioner. Da Link fusjonerte med Heko Elektronikk for noen år siden, omsatte hvert av selskapene for rundt 3 millioner hver innen elektronikk.

Godt grep
– På det tidspunktet talte vi på fingrene om vi skulle satse videre på elektronikkmarkedet, forteller daglig leder Øyvind Bakke. I utgangspunktet var det et samarbeid rundt kapslingsleverandøren Hammond Manufacturing, som begge hadde, samt et utfyllende spekter av andre leverandører, som førte til at Link tilbød å kjøpe Heko. Det var et grep begge parter i dag er glade for.

Økt moment
– Sammen fikk vi et økt moment som gjorde oss attraktive overfor både nye leverandører og nye kunder, sier Bakke. I dag har selskapet et bredt utvalg av leverandører innenfor frekvensprodukter, skjermer, kontaktmateriell, kapslinger og mer. Bredden har gjort at Link Nordic har utvidet kundespekteret utover landets grenser.

Kunnskap
Noe av årsaken til suksessen mener salgssjef Bjørn Nyjordet ligger i en forretningsmodell som er ”litt mot strømmen”; – Vi satser på spisskompetanse, kunnskap og personlige relasjoner, fremfor nettbutikk og tilgjengelighet fortrinnsvis på nett, sier han. – Vi la en tydelig strategi for 2 år siden, som vi ser resultater av nå, mener han.

Mange feller
– Vi skal også være tilgjengelige på nett, selvsagt, men har tro på en kombinasjon av begge deler. Ikke alle ønsker å bruke tid på å lete på nettet etter komponenter. Med vår kunnskap vil vi være i stand til å finne rett komponent raskt, understreker Nyjordet. – Det er mange kanaler å søke i hvis du har god tid. Men også mange feller å gå i, kommenterer Bakke.

Sparer tid
– Designere har ofte dårlig tid. Om du velger feil komponent eller får feil informasjon mister du fort mye tid – og ikke minst, du risikerer å ikke få noen hjelp underveis, advarer Nyjordet, og forteller skrekkhistorier om relativt store kunder som har kjøpt krystaller som ikke virket – men som opplevde at nettbutikken de handlet hos ikke tok ansvar.

– I tillegg har vi tett dialog med leverandørene, og har i mange tilfeller tilgang til ”det aller helligste” hos disse, inkludert deres testlaboratorier, forteller han.

Konnektorer
Konnektorleverandøren Centex, som leverer produkter fra Molex, er fortsatt en av de største leverandørene hos Link. I tillegg har Link styrket sin posisjon med stadig bredere utvalg, inkludert standard og skreddersydde kabelsystemer. En nykommer på dette området er Yamaichi, som bl.a. kan levere innstøpte kontakter, dvs. kontakter som er tette også når de ikke er innplugget.

Tett forhold
– Ved at vi sitter tett på disse leverandørene får vi til mange spesialtilpasninger. Det bidrar til å knytte kundene tetter til oss – selv om det er mange distributører på for eksempel Molex produkter, forklarer produktansvarlig Yngve Mobråthen.  Han fremhever også nykommeren Degson, som bl.a. leverer rekkeklemmer, M12- og M8-konnektorer, samt ladekabler til elbiler, for å nevne noe. – Dette er typisk en utfordrer til etablerte leverandører som Phoenix og Wago m.fl. innen rekkeklemmer, fremholder Mobråthen.

Ser vekst
Markedet fremover ser bra ut med tanke på videre vekst, mener man hos Link. – Vår vekst skyldes både at vi tar markedsandeler, spesielt fra nettbutikkene, og at totalmarkedet vokser, tror Thomas Olaussen, som har ansvar for blant annet frekvensprodukter. – Igjen, teknisk kompetanse betyr mye. Det var også bakgrunnen for at vi fikk avtalen med NDK, verdens tredje største leverandør av krystalloscillatorer nylig. De så noen verdier hos oss som de likte, påpeker han.

IoT
Link kan også by på et stort utvalg av IoT-relaterte produkter, som Bluetooth-, RFID- og NFC-moduler. Vi kan nevne et selskap ved navn Tatwah, som tilbyr ferdige RFID merkebånd og Bluetooth Low Energy (BLE) nettvarder med innebygde sensorer.

Skjermprodukter
Ulike skjermprodukter er blitt en stor og viktig del av produktutvalget. I fjor stod skjermer for halvparten av elektronikkomsetningen. Noen av de viktigste leverandørene her er Ampire, TouchNetix, PowerView, Lumineq og Winstar.  – Potensialet er kjempestort – snart har du skjermer i ”alt”, sier Nyjordet. I Norge er industri, maritim sektor og medisin viktige områder.

Skiller seg ut
– Det er stor konkurranse på skjermprodukter. Igjen ligger vår styrke i godt samarbeid med leverandørene, og muligheter for å levere kundetilpassede løsninger, sier han. – For eksempel fikk vi forespørsel om å levere produkter til to applikasjoner til en skipsbro. De første prototypene viste seg imidlertid å ha for sterkt lys da de ble testet på båt i nattmodus. Som eneste leverandør kunne vi da modifisere produktene slik at lysintensiteten ble redusert, forklarer Nyjordet.

Programvare
Programvareavdelingen hos Link Nordic tilbyr systemer for bl.a. informasjonsforvaltning, -styring og –flyt, noe som burde være interessant også for mange elektronikkbedrifter. – For eksempel vil industribedrifter som leverer til spesialiserte markeder, slik som olje/gass, ha behov for sertifiseringer og dokumentasjon som det er viktig å ivareta på en sikker måte. Mange oljeselskaper setter krav til slik håndtering, påpeker Bakke. Avdelingen opplevde god vekst i fjor.

Artikkelen, som også er også publisert i Elektronikk nr 3/2020, er oppdatert med nye opplysninger og noen endringer.

Kommentarer