Ber om å redde gründerne - Elektronikknett
Startuplab

Ber om å redde gründerne

Norske innovasjonsledere ber Regjeringen om kraftige tiltak – advarer mot å ”miste en generasjon av gründere”.

Flere ledende profiler i det norske innovasjonsmiljøet har skrevet et brev til Regjeringen der de ber om tiltak for oppstartsbedrifter for å redde dem fra konsekvensene av viruskrisen, skriver nettavisen Shifter.

I brevet peker de på spesielt to forhold:

  • Treghet i omsetningen vil bremse veksten på kort sikt. Kundegrunnlaget vil for de fleste selskaper alene ikke være tilstrekkelig for å bære behovet for likviditet.
  • Egenkapitalmarkedet for risikokapital er borte. Typiske kilder til kapital er forretningsengler, formuende familier og tidligfasefond. Det som nå er bygget opp de siste 10 år, etter en langvarig dvale etter teknologifallet rundt 2000, har tørket dramatisk inn.

Ifølge Alexander Woxen ved StartUpLab i Oslo er nye selskaper blitt viktige på mange samfunnsområder, men at denne tilveksten nå kan stoppe opp. Flere av selskapene fra miljøet i Forskningsparken spiller en viktig rolle i helseinnsatsen som nå gjøres i kampen mot viruset, mener han.

–  Hvis man skal samle bevis for at unge bedrifter har en verdi, har man fått bevisene nå, sier Woxen til Shifter. Han viser til isolasjonsbåren til Epiguard og videokonsultasjonssystemene som Confrere lager for helsepersonell.

Woxen står sammen med andre ledende personer i innovasjonsmiljøet bak brevet som nå er overlevert Erna Solberg. Blant dem er Erling Nordbø i Aleap, Jonas Einarsson i Radforsk, Tor Olav Mørseth i DigitalNorway, Kathrine Myhre i Norway Health Tech, Esben A. Nilssen i Sharelab, Yngve Tvedt i Norselab, Christine Wergeland i Oslo Science City, Hanne Mette Dyrlie Kristiansen i The Life Science Cluster og Karl-Christian Agerup i Forskningsparken.

Woxen mener vi må trekke på erfaringene fra dot.com-boblen som sprakk på begynnelsen av 2000-tallet for å unngå at det yrende tech-økosystemet i Norge blir skadelidende.

– Nå må vi sikre kontinuiteten, ikke la inkubatorer og investorer forsvinne slik det gjorde den gangen. Kort fortalt handler det om hvordan vi kan unngå å miste en hel generasjon gründere, sier Woxen ifølge Shifter.

Les artikkelen i Shifter her, og se hvilke grep innovasjonslederne mener må tas.

Kommentarer