Digital påvirkning - hva og hvem

Informasjonsflommen er enorm i det moderne samfunnet. Hvordan kan vi vite hva som er sant, og hva er konsekvensene av fiendtlig påvirkning?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

«Seks måneder før det norske stortingsvalget i 2021 smeller det. Lekkede dokumenter tyder på at flere sentrale politikere har lurt staten for store skatteinntekter.

Lekkasjene preger valgkampen og politiet starter etterforskning. I ettertid viser det seg at dokumentene stammer fra stjålet materiale etter en cyberoperasjon gjennomført av en fremmed stat. Noen av dokumentene er ekte, men også falske dokumenter og nyheter er lekket til offentligheten

Hvordan kan vi forsvare oss mot den potensielle skaden slike hendelser kan forårsake? Det er tema for en rapport FFI-forskerne Torbjørn Kveberg og Vårin Alme har jobbet med i flere år, sammen med FFI-forsker og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Hvor skal vi lete, hvem er fienden, hva skal vi forsvare og hvordan – og ikke minst, hvem forvalter sannheten?

Hybrid krigføring er allerede en realitet og en trussel, men hvordan den skal møtes medfører mange spørsmål. 

FFI-rapporten «Defence against foreign influence – a value-based approach to define and assess harm, and to direct defence measures» kommer med en ny tilnærming til å forsvare stater mot fremmedstatlig påvirkning, og kan være nyttig lesning for flere.

Den virkelige trusselen er ikke alltid den man tror.

Les mer, og last ned rapporten her

Powered by Labrador CMS