Suksess med smarthussatsing - Elektronikknett
Datek - Elkjøp - Andreas Westgaard Elkjøp og Tom Scharning Datek DSC09763
Andreas Westgaard, Elkjøp og Tom Scharning, Datek har funnet hverandre som teknologipartnere. Foto: Patric Lamu, Elkjøp

Suksess med smarthussatsing

Elkjøp lette verden rundt etter en partner på smarthusteknologi – og fant den i Lillestrøm! Norskutviklet IoT-plattform slår an hos stadig flere kunder.

I forrige uke inngikk Datek AS i Lillestrøm et samarbeid med Telia for å levere smarthustjenester til Telia-kunder. Nå melder de om en ny avtale, denne gang med elektrogiganten Elkjøp.

Elkjøp solgte i fjor smarthusprodukter for mer enn en milliard kroner, og regner i dette regnskapsåret med fortsatt sterk vekst.

Stor interesse for smarthusløsninger

Elkjøp har det siste året sett en økende interesse og etterspørsel etter produkter og tjenester tilknyttet smarte hjem. I tillegg til lys, musikk og varme, kommer nå en rekke produkter som gir økt trygghet i hjemmet. Kundene kan selv sette opp systemer for overvåkning av blant annet fukt i kjeller og røyk. I tillegg kommer også tjenester for smart strømstyring, slik at husstanden både sparer strøm og opplever bedre komfort.

Enkelt å koble sammen smarthuset

Sentralt i satsingen står gode produkter som kan fungere på kryss av ulike plattformer.

– En av de største utfordringene for å rulle ut smarthjem er kompleksiteten. Denne ønsker vi å redusere, slik at det blir enkelt for kunden å kunne finne produkter som passer på kryss av ulike økosystemer – uavhengig av plattform, sier Andreas Westgaard, ansvarlig for smarte hjem i Elkjøp Nordic.

– Dette kan være produkter som sensorer, lys og smarte kontakter, dørlås, alarm og strømstyring. Da disse produktene først kom var det nesten umulig å koble dem sammen. Du måtte typisk ha én app for hver enhet, og ingen av dem snakket sammen. Det var jo ikke særlig smart. Nå leveres de fleste produktene med åpne standarder, og det har blitt veldig lett for den enkelte å koble tingene sammen, og virkelig skape det smarte hjemmet som vi ser at stadig flere ønsker seg, sier Westgaard.

I konkurranse med produsenter i hele verden, endte Elkjøp med å velge Datek til å utvikle smarthusprodukter for det nordiske markedet.

Valgte norsk partner

– Da vi skulle velge en partner på dette området, hadde vi mange å velge mellom. Det er et utall leverandører i hele verden som er gode innenfor dette feltet. Flere av dem jobber vi med allerede. Men, i våre samtaler med Datek, kom det raskt frem at vi var helt på samme spor. Gode produkter som kan fungere på kryss av ulike økosystemer, som er enkle for kunden å forstå og sette opp selv, som også har et design som appellerer til nordiske forbrukere. At Datek er fysisk nære oss også, er heller ingen ulempe. Det har gjort det enkelt og effektivt for oss å utvikle produktene, sier Westgaard.

Produkter Elkjøp og Datek har utviklet sammen er blant annet røykvarsler, fuktsensor, bevegelsessensorer og magnetkontakter til dører og vinduer.

Nærhet og samme kultur

– Datek er et teknologiselskap som har lang erfaring og utvikler produkter i verdensklasse. Jeg er sikker på at nærheten, med korte beslutningsveier og samme kultur vil føre til suksess i årene fremover, sier Tom Scharning, administrerende direktør i Datek AS.

Produktene skal selges i alle Elkjøps butikker i hele Norden under merkenavnet Apex, og forventes å komme på markedet første halvdel av 2020.

En fleksibel IoT-plattform for smarthus

Datek skal som nevnt også samarbeide med Telia for å levere smarthustjenester til Telia-kunder. Ikke minst på basis av deres egenutviklede smarthusplattform.

Datek-Lab 2 Utvikler smarthusløsninger: Lise og Hans Petter på labben hos Datek.

Datek Home Plattform for smarthus er en åpen, uavhengig og egenutviklet smarthus plattform. Den leveres nå til Telia for å kunne tilby smarthustjenester til alle Telia-kunder. Plattformens infrastruktur integreres med hjemmet gjennom Datek Home Hub og vil gjøre det mulig for Telia å tilby et mangfold av tjenester til sine kunder, for eksempel automatisert lysstyring og styring av dørlåser. Tjenestene kan kommunisere med hverandre gjennom Datek Home Hub, automatiseres og enkelt kontrolleres via dedikert app.

Vil gjøre smarthus enda smartere

– Vi ser frem mot et strategisk samarbeid med Datek om å gjøre smarthus enda smartere. Dette vil gi oss muligheten til å tilby nye og spennende tjenester til våre kunder i Norden, sier Marcus Lidbeck, Head of Digital Markets, Telia Division X.

– Datek-teknologien er utviklet i Skandinavia og er uavhengig av de globale tech-gigantene. Dette vil gi Telias kunder en utmerket service til en overkommelig pris, kommenterer Scharning.

Kommentarer