Solid kvartal

Kitron melder i dag om sterk vekst i driftsinntekter og ordrebeholdning i tredje kvartal. Markedssektorene som bidrar mest er forsvar/luftfart og offshore/marine.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

Kitrons driftsinntekter i tredje kvartal var 738 millioner kroner, en økning på 31 prosent sammenlignet med fjoråret. Organisk vekst, utenom oppkjøpet av EMS-divisjonen til API Technologies Corp., var 21 prosent.

Ordrereserven endte på 1 572 millioner kroner, en økning på 40 prosent sammenlignet med fjoråret. Organisk vekst i ordrereserven, utenom API-oppkjøpet, var 27 prosent.

Lønnsomheten uttrykt som EBIT-margin var 5,4 prosent i tredje kvartal, mot 5,3 prosent i samme kvartal i fjor.

– Virksomheten vår viste robust vekst i tredje kvartal, og vi endte kvartalet med en svært sterk ordrereserve. Vi fullførte også byggingen av vår nye fabrikk i Polen, der produksjonen gradvis øker gjennom fjerde kvartal. Vi vil fokusere på arbeidskapitaleffektivitet og ytterligere marginforbedringer når vi går inn i 2020, sier Peter Nilsson, Kitrons konsernsjef, i en kommentar.

Omsetningsvekst
Kitrons driftsinntekter i tredje kvartal utgjorde 738 millioner kroner, sammenlignet med 563 millioner i samme kvartal i fjor. Alle markedssektorer vokste. I absolutte tall var omsetningsveksten i tredje kvartal i forhold til samme kvartal i fjor spesielt sterk i markedssektorene forsvar/luftfart og offshore/marine. Ordrereserven økte fra 1 122 millioner i fjor til 1 572 millioner kroner, sammenlignet med, og i likhet med utviklingen i driftsinntekter var veksten i ordrebeholdning spesielt sterk i markedssektorene forsvar/luftfart og offshore/marine.

Lønnsomhet
Driftsresultatet i tredje kvartal (EBIT) var 39,6 millioner kroner, mot 30,0 millioner i fjor. EBITDA var 59,7 millioner kroner, mot 42,7 millioner i fjor. Effekten på EBITDA og EBIT i tredje kvartal fra innføring av regnskapsstandarden IFRS 16 utgjorde en effekt på henholdsvis 5,0 og 0,8 millioner kroner.

Resultat etter skatt utgjorde 24,6 millioner kroner, mot 21,8 millioner i samme kvartal året før. Dette tilsvarer et resultat per aksje på kr 0,14, opp fra kr 0,12 i fjor.

Lageroppbygging
Netto arbeidskapital økte med 47 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor til 887 millioner kroner. Økningen er hovedsakelig knyttet til en bevisst og midlertidig lageroppbygging for å unngå leveranseforstyrrelser på grunn av den tidligere rapporterte mangelen på elektroniske komponenter som toppet seg sent i 2018. Som tidligere meldt forventer Kitron at en fortsatt gradvis forbedring i løpet av året vil føre til reduksjon av arbeidskapital, både i absolutte tall og i prosent av driftsinntektene.

Polen
I løpet av tredje kvartal ble byggingen av Kitrons nye fabrikk i Grudziądz i Polen fullført, og produksjonen økes gradvis i fjerde kvartal, som planlagt.

Utsikter
For 2019 forventer Kitron at driftsinntektene vil øke til mellom 3 200 og 3 400 millioner kroner. Resultatet i kroner er høyere enn de tidligere utsiktene, men EBIT-marginen er ventet å være mellom 5,9 og 6,3 prosent. Innfasing av nye kundeprogrammer grunnet sterk vekst resulterer midlertidig i lavere effektivitet ved eksisterende anlegg. Oppstarten ved det polske anlegget forventes også å påvirke marginene.

Powered by Labrador CMS