Telenor åpner en 5G-pilot på Svalbard, hvor det nye mobilnettet skal testes i arktisk klima (Foto: Einar Jenssen).

Åpner 5G-pilot på Svalbard

Nå åpner Telenor en ny 5G-pilot i Longyearbyen, hvor fremtidens supernett skal testes i arktisk klima. Det blir også verdens nordligste 5G-pilot.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er 2 år eller eldre

– Svalbard er et utstillingsvindu for ny teknologi, og illustrerer på mange måter fremtidens smartby. Derfor er det helt naturlig at vi åpner en 5G-pilot nettopp her, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge.

Unik
Telenor ønsker å bruke 2019 til å eksperimentere, utforske og lære så mye som mulig om 5G. Svalbard har en spesielt viktig rolle. Det arktiske landskapet med isbreer, fjell og fjorder og tundraklimaet med et sterkt maritimt preg finner man ingen andre steder i verden. Dette skaper unike forutsetninger for å lære mest mulig om det nye mobilnettet, før Telenor starter kommersiell lansering i 2020.

– Naturen og klimaet, og ikke minst velviljen vi møter fra innbyggerne er helt avgjørende. Svalbard er et unikt område i verdenssammenheng og er en helt ideell plass for å teste fremtidens supernett. Vi starter i det små, og vil utvide piloten til å omfatte svært interessante bruksområder på sikt. Dette blir en spennende tid for innbyggerne på Svalbard, og ikke minst oss i Telenor, sier Furberg.

Telenors 5G-pilot på Svalbard vil omfatte testing av både bredbånd over 5G og 5G-mobiltelefoner. Piloten aktiveres 20. oktober.

 

Petter-Børre Furberg (adm. dir. i Telenor Norge), Bjørn Amundsen (dekningsdirektør i Telenor Norge) og Christian Skottun (leder for Telenor Svalbard). Foto: Einar Jenssen

Et eksempel
Til forskjell fra Fastlands-Norge har Svalbard allerede koblet seg av det gamle kobbernettet. I dag er det hundre prosent fibertilgang på øya, noe som gir langt bedre internetthastighet. Situasjonen er en helt annen i Fastlands-Norge.

– På fastlandet vil det ikke være mulig å ha like høy grad av fiberutbygging som på Svalbard. For de som bor i spredtbygde strøk på fastlandet, vil 5G være et svært godt alternativ til kobbernettet og vi trenger erfaring fra pilottesting før vi går videre med 5G som et alternativ for fastnettsbredbånd, sier Furberg.

Droner og nødnett
Klimaendringer skaper ekstremsituasjoner som tester vårt samfunns motstandsdyktighet. På dette området vil 5G være en verdifull ressurs. Derfor vurderer Telenor å teste droner, nødnett og 360-graders kameraer over 5G på Svalbard.

– Droner kan spille en helt annen rolle enn i dag ved hjelp av 5G. Eksempelvis vil man kunne kommunisere og dele sanntidsdata med mannskap på bakkenivå mer effektivt. Dette vil øke beredskap, hastighet og effektivitet i redningsoppdrag. For nødetatene vil et nødnett over 5G skape mer trygghet. Nødetatene vil få bedre kontroll med bruk, kapasitet, sikkerhet og overvåkning, sier Furberg.

Snøskredvarsling
Telenor har allerede et pilotprosjekt på Svalbard, hvor innovativ teknologi gir bedre indikasjoner på skredfare. I samarbeid med Universitetssenteret på Svalbard, er det utviklet en ny snømåler med IoT-sensorer. De første målestasjonene er plassert i området rundt Longyearbyen og benytter Telenors 4G-nett og teknologien Narrowband IoT.

Nå som 5G-piloten åpnes på Svalbard, vurderes det hvordan arbeidet med snøskredvarsling også kan få et nytt løft.

– Denne snømåleren henter inn informasjon som kan bidra til et bedre og mer faktabasert bilde av snødrift i utvalgte områder og skredbaner. I 5G-pilotprosjektet vil vi undersøke muligheten for å benytte 360-graders kameraer koblet på 5G. Dette vil være svært nyttig i ekstremsituasjoner, og vil gi god oversikt over situasjonsbilde i sanntid, med høykvalitets film og bilder, sier Skottun.

Powered by Labrador CMS